'TomTom knapt sporttak op voor verkoop'

Datum: 29-9-2017 12:50:59

AMSTERDAM (AFN) - Met de vrijdag aangekondigde reorganisatie van zijn sportactiviteiten hoopt TomTom waarschijnlijk het onderdeel aantrekkelijker te maken voor mogelijke kopers. Maar het zal lastig worden daadwerkelijk een gegadigde te vinden, denkt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

TomTom liet in juli al weten dat het de opties voor zijn sportactiviteiten tegen het licht ging houden. De verkoop van de betrekkelijk nieuwe producten in het assortiment van de navigatiedienstverlener valt tegen. Dat leidde in de eerste jaarhelft tot een aanzienlijke afboeking die het bedrijf diep in de rode cijfers drukte.

,,Met sporthorloges en actiecamera's probeert TomTom een beetje mee te lopen met het succes van anderen'', aldus Versteeg. ,,Maar er is veel concurrentie, en dan moet je echt onderscheidend zijn.'' Wel merkt de marktvorser op dat TomTom geen haast heeft met een verkoop. ,,De balans is in orde.''

TomTom wil zich geheel richten op alles wat met auto's te maken heeft. Ook dat is volgens Versteeg een moeilijke markt, zeker nu de Duitse autobouwers BMW, Audi en Daimler samen concurrent HERE hebben overgenomen. Ook Google is een geduchte rivaal geworden, al bespeurt Versteeg terughoudendheid bij veel autofabrikanten om met de machtige Amerikaanse internetreus in zee te gaan.

Al met al ziet Versteeg weinig muziek in TomTom, die het aandeel dan ook niet aanbeveelt. ,,Het bedrijf wordt wel altijd gezien als een overnamekandidaat, maar ook dat zie ik niet zo snel gebeuren.'' TomTom stond vrijdagmiddag rond 12.30 uur 0,6 procent in de min op 9,20 euro, in een 0,5 procent hogere MidKap.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.