Stevig beursherstel Europabreed

Datum: 12-2-2018 10:57:29

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 524,70 punten. De MidKap klom 1,3 procent aan tot 800,71 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,7 procent.

Op het Damrak verwerkten beleggers onder meer de jaarcijfers van brouwer Heineken en berichten rondom de chemietak van AkzoNobel. Ook biotechnoloog Galapagos stond in de schijnwerpers.

Heineken was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van meer dan 2 procent. De bierbrouwer boekte vorig jaar meer winst dan analisten hadden verwachten. Wel stelden de vooruitzichten volgens de marktkenners wat teleur.

Galapagos sterk in de plus

Galapagos behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 2,7 procent. Volgens het Financieele Dagblad heeft topman Onno van de Stolpe gezegd dat het bedrijf werkt aan een beschermingsconstructie om te voorkomen dat het wordt overgenomen door samenwerkingspartner Gilead.

Philips profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en klom 2,6 procent. Het zorgtechnologiebedrijf liet tevens weten in de tweede helft van dit jaar te stoppen met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland.

PGGM wil bod op AkzoNobel

AkzoNobel steeg 1,9 procent. Pensioenbeheerder PGGM heeft volgens zakenkrant Financial Times de handen ineengeslagen met de Amerikaanse investeerder Apollo voor een bod op de chemietak van AkzoNobel. Het verfconcern is bezig zijn chemiedivisie af te splitsen. De opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljard euro.

In de MidKap zette Flow Traders de opmars voort met een plus van 3 procent. De beursintermediair kreeg er vrijdag al bijna 22 procent bij na een positief handelsbericht.

Herstel van olie

Tesco klom in Londen 0,6 procent. De Britse supermarktketen wil volgens The Sunday Times de goedkopere Duitse concurrenten Aldi en Lidl dwars gaan zitten met een eigen 'discount' winkelketen. In Frankfurt won Puma 0,3 procent. De Duitse sportartikelenfabrikant verwacht voor dit jaar een fors hogere winst. De omzetgroei zal wel iets minder sterk zijn dan in 2017.

De euro was 1,2266 dollar waard, tegen 1,2233 dollar op vrijdag. Ook de olieprijzen toonden wat herstel na zes verliesdagen op rij. Een vat Amerikaanse ruwe olie klom 1,8 procent in prijs tot 60,24 dollar. Brentolie steeg 1,6 procent en kostte 63,77 dollar per vat.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.