Particuliere beleggers minder actief, portefeuilles krimpen

Datum: 19-4-2012

Geplaatst op 19 April 2012

 

Particuliere beleggers zijn in de afgelopen twee maanden een stuk minder actief geweest op de beurs dan in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl zij voor alle beleggingsvormen hun portefeuilles hebben ingekrompen, blijkt donderdag uit gegevens van de vergelijkingssite BrokerTarieven.nl.

 

Het gemiddelde aantal transacties daalde voor alle beleggingsvormen. De daling was het duidelijkst zichtbaar in de categorieen met de meest actieve handel, zoals opties en futures. Het gemiddelde aantal gesloten optiecontracten daalde naar 15,6, tegen 19 transacties een jaar eerder. Bij de futures daalde het gemiddeld aantal transacties tot 48,6 van 71,5. Bij aandelen, beleggingsfondsen en obligaties, waarin minder frequent wordt gehandeld, was de daling minder sterk.

 

Hoewel aandelen nog steeds met afstand de meest populaire beleggingsvorm zijn, daalde het percentage van de beleggers aandelen in portefeuille, tot 78% van 81%. Opties, obligaties, hefboomproducten en futures figureerden juist frequenter in de beleggingsportefeuille.

 

Het gemiddelde belegd vermogen per portefeuille daalde voor alle beleggingscategorieen. In beleggingsfondsen werd het vermogen afgebouwd met een relatief sterke 28%, tot een gemiddelde van EUR26.245. De gemiddelde aandelenportefeuille kromp met 7% tot iets minder dan EUR31.000. De gemiddelde portefeuille met trackers verloor 15% van zijn omvang tot EUR30.139. Obligatieportefeuilles bleven het grootst, met een gemiddelde omvang van EUR52.329, 7% minder dan in 2010.

 

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 10.000 beleggingsportefeuilles uit de periode medio februari tot medio april 2012. De gegevens zijn afkomstig van beleggers die willen uitzoeken welke broker voor hun beleggingsportefeuille het voordeligst is.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.