'Olieprijs gaat dit jaar naar de 75 dollar'

Datum: 13-2-2018 09:11:11

(finanzen.nl) - Morgan Stanley denkt nog steeds dat de olieprijzen dit jaar naar 75 dollar per vat zullen bewegen. De zakenbank handhaaft zijn olieprognoses voor 2018, ondanks een daling van de prijzen met 11% in de afgelopen twee weken. Dat bericht Business Insider Australia.

De prijzen zullen worden gestuwd door een wereldwijd bevoorradingsgebrek van 200.000 tot 300.000 vaten per dag. Ook de toegenomen activiteit in de oliefuturesmarkten zullen de prijzen sturen, aldus Martijn Rats en Amy Sergeant, analisten bij Morgan Stanley.

Daarnaast duiden voorlopige gegevens van het International Energy Agency (IEA) op een daling van de voorraden in december, althans als er naar de OESO-landen wordt gekeken. Die data suggereren een krimp van 43 miljoen vaten. Rats en Sergeant merken tevens op dat hoewel de olieproductie in de Verenigde Staten aan het eind van 2017 sterk is opgevoerd, dit niet heeft geresulteerd in een significante toename van de voorraden.

Backwardation

Een wereldwijde onderbenutting leidt volgens de twee analisten tot een situatie van 'backwardation' op de termijnmarkten. In dat geval is er sprake van langer lopende futurescontracten die tegen een lagere prijs worden verhandeld dan kortere termijncontracten.

Het tweetal ziet dat de future van maart 2019 een waarde vertegenwoordigd van 59,40 dollar per vat, terwijl die van maart 2018 op ongeveer 62,80 dollar per vat staat. Dit betekent dat beleggers een rendement van 5,7% kunnen genereren op basis van het prijsverschil indien ze de goedkopere contracten van maart 2019 kopen en tegelijkertijd contracten van maart 2018 van de hand doen.

Zo biedt het beleggingsrendement van de handel in oliefutures een aanzienlijke premie biedt in vergelijking met Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van een jaar, zo stellen de marktkenners van Morgan Stanley.

Gezonde wereldeconomie

Eind januari tipte de olieprijs nog een meerjarig hoogtepunt aan van 71 dollar. Maar op vrijdag gingen in New York de olieprijzen wederom keihard omlaag, in navolging van de uitverkoop op de aandelenmarkten. De prijzen kwamen onder druk te staan door berichten over de sterk stijgende olieproductie in Noord-Amerika.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) zakte toen 4,4 procent tot 58,52 dollar en Brent-olie zakte met 4,1 procent weg tot 62,16 dollar. Zo was er sprake van de sterkste wekelijkse daling sinds januari 2016. Maar van maandag op dinsdag schoot de prijs van een vat ruwe West Texas Intermediate weer tot boven de 60 dollar

De OPEC heeft voor dit jaar zijn verwachtingen ten aanzien van de vraag naar olie verhoogd. De gezonde wereldeconomie ligt daaraan ten grondslag. Tegelijkertijd heeft het oliekartel zijn prognose voor de productie door niet-OPEC landen voor de tweede maand op rij verhoogd. De VS is daar met name debet aan. Hogere olieprijzen maken het voor Amerikaanse producenten lucratief om de productie van zogeheten schalie-olie verder op te schalen.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.