Niet alle grondstoffen profiteren van de zwakke dollar

Datum: 13-9-2017 10:59:23

De prijs van grondstoffen daalt vaak als de dollar goedkoper wordt, maar dat ligt nu even anders. Het valt The Wall Street Journal op dat de gemiddelde prijs van grondstoffen dit jaar ook in de min staat, ook al is de dollar zo'n 10 procent in waarde gedaald.

Als de lagere dollar echt goed was voor grondstoffen, hadden deze twee maatstaven in tegenovergestelde richting moeten bewegen, maar dat is dus niet het geval.

Er blijkt sprake te zijn van iets meer onderscheid tussen de verschillende soorten grondstoffen. Metalen bijvoorbeeld doen het wel heel goed nu de dollar zoveel verzwakt is. Dat gaat om industriële metalen als koper en aluminium en edelmetalen als goud. De industriële metalen zijn sinds het begin van het jaar 19 procent in waarde gestegen en edelmetalen ongeveer 13 procent.

In de grondstoffencategorie agricultuur en energie ligt dat wat anders. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de prijs van suiker of koffie of in het geval van energie natuurlijk de olieprijs. Deze twee sectoren zijn 10 (agricultuur) en 16 (energie) procent in waarde gedaald.

In deze categorieën is er sprake van een voorraadoverschot en dat zorgt ervoor dat het dollarvoordeel wegvalt.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.