Nederland niet meer het braafste jongetje van de klas bij duurzaam beleggen

Datum: 29-9-2017 12:19:28

Nederland liep altijd voorop als het ging om duurzaam beleggen. Nog altijd zijn we erg toegewijd aan duurzaam beleggen. Van de Nederlandse ondervraagden - in een wereldwijd onderzoek naar duurzaam beleggen door vermogensbeheerder Schroders - geeft 72 procent aan dat duurzaam beleggen de afgelopen vijf jaar belangrijker voor ze is geworden en zegt 56 procent hun duurzame beleggingen te hebben uitgebreid.

Fraaie cijfers, maar Nederland blijft daarmee wel achter bij de rest van de wereld. Want wereldwijd zegt 78 procent dat duurzaam beleggen belangrijker is geworden en geeft 64 procent aan dat ze hun duurzame beleggingen in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebreid.

Vooral in Azië en de Verenigde Staten wordt er steeds meer een omslag naar duurzame beleggingen gemaakt, blijkt uit onderstaande tabel uit het rapport van Schroders.

"Door deze wereldwijde trend lijkt de rol van Nederland als gidsland op het gebied van duurzaam beleggen niet meer vanzelfsprekend te zijn. De categorie beleggers die aangeeft dat duurzaam beleggen voor hen de afgelopen jaren ‘aanzienlijk belangrijker’ is geworden, bedraagt wereldwijd 32 procent en in Europa 27 procent, terwijl dit in Nederland slechts 18 procent is", licht Schroders toe.

Wat is duurzaam beleggen?

De definitie die de ondervraagden van duurzaam beleggen is met de loop der jaren ook langzaamaan veranderd, schrijft Schroders. Het gaat niet langer meer alleen om het uitsluiten van beleggingen in clusterbommen en landmijnen.

"Gevraagd naar de definitie van duurzaam beleggen, kiest een zeer aanzienlijk deel van de Nederlandse beleggers voor definities als ‘beleggen in bedrijven die best in class zijn op milieu-, maatschappelijk- of governancegebied’ en ‘beleggen in bedrijven die proactief zijn en hun ondernemingen voorbereiden voor bijvoorbeeld klimaatverandering en daarom goede beleggingen vormen’. De trend richting impactbeleggen is duidelijk zichtbaar", concludeert Schroders.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.