M&A remt prestaties Big Six van Europese farmaceuten

Datum: 12-2-2018 11:17:11

AMSTERDAM (AFN) - Fusies en overnames zetten mogelijk een rem op de operationele verbeteringen van bedrijven in de farmaceutische industrie. Dat schrijven kenners van Moody's in een rapport over de sector. Volgens de kenners gaan overnames gepaard met de nodige risico's, vooral op het gebied van kredietwaardigheid.

De kredietbeoordelaar belichtte de scenario's op basis van de zes grootste Europese spelers. Dat wil zeggen: Sanofi, GlaxoSmithKline (GSK), AstraZeneca, Roche, Novartis en Novo Nordisk. De verwachtingen voor 2018 voor de sector zijn over het algemeen beter in vergelijking met die van het afgelopen jaar.

Het jaar 2018 wordt weer een "actief jaar" voor de sector, zo voorspellen de kenners. Wel denkt Moody's dat dit jaar meer wordt gekeken naar het vermarkten van medicijnen waarvoor goedkeuring is verkregen. Volgens de firma stond 2017 vooral in het teken van het verkrijgen van de nodige goedkeuringen.

Geen verbeteringen

Volgens Moody's is het gelet op de impact van overnames en fusies, niet waarschijnlijk dat er verbeteringen optreden op het gebied van kredietwaardigheid. Daarbij wijst Moody's ook op deals die mogelijk nog in de maak zijn.

Moody's wijst onder meer op de overname van Advanced Accelerator Applications door Novartis voor een prijs van 3,9 miljard euro. Deze werd grotendeels met schulden gefinancierd. Sanofi is bereid 13 miljard euro te betalen voor Bioverativ en Ablynx, wat ook voor een groei van de schuldpositie zal zorgen. Voor Ablynx was ook Novo Nordisk in de markt. Het verloor die strijd, maar gaf wel aan naar verder deals te kijken.

Joint venture

Ondertussen zou GSK volledige zeggenschap willen krijgen over een joint venture die het opzette met Novartis. GSK is bereid bijna 10 miljard euro te betalen voor het belang in de consumentendivisie dat het nog niet bezit.

AstraZeneca gaat voor 2018 uit van een bescheiden omzetgroei. Voor Roche, dat van de bedrijven de sterkste groei liet zien het afgelopen jaar, wordt een groeivertraging voorspeld, vooral door de concurrentie van goedkopere medicijnen.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.