Lagere opening Damrak voorzien

Datum: 11-8-2017

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een lager opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden circa een half uur voor de openingsgong ruim een half procent lager. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al 0,9 procent lager op 523,63 punten.

Ook vandaag zullen de markten beïnvloed worden door de spanningen rondom Noord-Korea, zo verwacht marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Beleggers zijn duidelijk

risico-avers op dit moment", aldus de analist, die wees op de lage stand van de "veel geraadpleegde" Fear & Greed index van CNN. "Hoe lager de index, hoe minder de koopbereidheid van beleggers."

Op macro-economisch vlak staat de ontwikkeling van de consumentenprijzen in juli in de Verenigde Staten op de agenda, een belangrijke indicator voor de Federal Reserve bij de bepaling van het monetaire beleid en de timing van een eventuele renteverhoging. "Een stijging van de consumentenprijzen lager dan 1,7 procent op jaarbasis zal de kans op een renteverhoging dit jaar doen afnemen", voorziet Van der Does. "Mocht het cijfer echter op 1,8 procent of zelfs daarboven uitkomen, dan verhevigt dit de discussie over de kansen van een verhoging in september, dan wel in december."

Vanuit de eurozone komen ook inflatiecijfers. Vanochtend staan Spanje en Frankrijk op de rol. In Duitsland bleek de inflatie in juli te zijn uitgekomen op 1,7 procent, zoals een voorlopige raming ook al aangaf. Daarmee was de inflatie hoger dan de 1,6 procent in juni en de 1,5 procent die voor mei werd gemeten.

Wall Street sloot donderdag in het rood, waarbij de spanningen rond Noord-Korea en de Verenigde Staten de markten onverminderd in zijn greep hielden. De Amerikaanse president Donald Trump scherpte zijn "overduidelijke retoriek" omtrent Noord-Korea zelfs verder aan, zo merkte Van der Does op. Trump benadrukte in niet mis te verstane woorden dat Noord-Korea zeer nerveus zou moeten zijn, als zij ook maar denken aan een aanval op de Verenigde Staten, aldus Van der Does.

De woorden van de Amerikaanse president zorgden volgens de marktvorser voor een verkoopgolf op de beurs en een vlucht in goud, de Japanse Yen en Amerikaanse staatsobligaties.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Chinese Shanghai Composite verloor 1,4 procent tot 3.215,24 punten. De beurs in Tokio bleef dicht vanwege een nationale feestdag. "Vooral het Aziatische deel wordt geraakt bij een escalatie van het conflict [tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten] en dat realiseren Aziatische beleggers zich", aldus de marktvorser van IG.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,9 procent tot 481,7 dollar, terwijl een oktober-future Brent eveneens 0,9 procent lager bewoog op 51,44 dollar. Oliekartel OPEC maakte donderdag bekend dat de productie van ruwe olie door leden van de OPEC in juli is gestegen. De stijging, die overigens kleiner was dan de stijging van de voorgaande maand, werd veroorzaakt door een hogere productie in Libië, Nigeria en Saoedi Arabië, bleek uit het rapport van het kartel.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1771. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1777 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,1751 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Elliott Advisors en York Capital mogen geen buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel beleggen om de positie van voorzitter Antony Burgmans van de raad van commissarissen aan de orde te stellen. Dit bepaalde de voorzieningenrechter donderdagavond in Amsterdam. Het verzoek is te voorbarig, zo stelde de rechtbank.

Galapagos kreeg een koersdoelverhoging van Jefferies van 100,00 naar 110,00 met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Peter Welford zijn de onderzoeksresultaten voor een behandeling tegen idiopathische longfibrose waarmee het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische concern eerder deze week kwam, bemoedigend. Met een bijdrage van 8,00 euro per aandeel op basis van een verdere ontwikkeling van het middel verhoogde de analist het koersdoel met 10 procent.

SBM Offshore heeft de schikking die het trof met verzekeraars over het Noorse probleemproject Yme weten te verhogen. Meldde de oliedienstverlener medio juli nog een schikking ter waard van 247 miljoen dollar, inmiddels is dit bedrag opgelopen naar 281 miljoen dollar. SBM Offshore wist met nog een verzekeraar te schikken, waardoor het bedrag 34 miljoen dollar hoger uitvalt.

Verder kwam Basic-Fit vanochtend met cijfers over het afgelopen halfjaar. De uitbater van fitness-clubs zag de resultaten aantrekken, maar minder sterk dan waarop analisten hadden gehoopt. Basic-Fit opende 47 nieuwe fitness clubs in de eerste helft van 2017. Basic-Fit wil in heel dit jaar honderd nieuwe clubs openen en ligt met die ambitie "op koers", zei CEO Rene Moos.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 1,5 procent lager op 2.438,21 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 21.844,01 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,1 procent tot 6.216,87 punten.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.