Klein herstel olieprijs

Datum: 11-7-2017

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten en herstelde daarmee iets van de flinke verliezen van afgelopen week. 

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,17 dollar ofwel 0,4 procent hoger op 44,40 dollar. 

Op vrijdag daalden de olieprijzen nog met 2,8 procent, waardoor op weekbasis een verlies werd neergezet van bijna 4 procent. Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het verlies van vrijdag toe te schrijven aan de continue stijging van het aantal boorplatformen in de Verenigde Staten. 

Baker Hughes maakte vrijdag bekend dat het aantal actieve olieplatformen in Amerika in de afgelopen week is gestegen tot 763, het hoogste niveau sinds april 2015. In de afgelopen twaalf maanden steeg het aantal platformen met maar liefst 117 procent, zo merkte Madden op. 

Oliebeleggers kijken uit naar woensdag, wanneer de Amerikaanse olievoorraden staan geagendeerd, evenals het maandrapport van oliekartel OPEC. Volgens berichtgeving van The Wall Street Journal is de oplopende productie van Libië en Nigeria een doorn in het oog van het oliekartel. Overwogen wordt de twee landen een productieplafond op te leggen. Volgens Madden van CMC krijgen beleggers steeds minder vertrouwen in het vermogen van de OPEC om de olieprijzen aan te jagen. Bovendien blijven de "aloude" zorgen over overaanbod op het sentiment drukken, aldus de marktvorser.  

Topman Amin Nasser van Saudi Arabian Oil Company uitte maandag tijdens een oliecongres in het Turkse Istanboel nog zijn zorgen over het toekomstige olieaanbod, nu grootschalige investeringen uitblijven. In de huidige neergang van de oliemarkt is volgens Nasser voor circa 1 biljoen dollar aan investeringen verloren gegaan. Saudi Aramco, in 2016 goed voor een recordproductie van 10,5 miljoen vaten olie per dag, is van plan in de komende tien jaar voor 300 miljard dollar te investeren.

BNP Paribas ziet de toekomst voor de olieprijzen somber in. De Franse bank voorziet een tijdelijk herstel tot boven de 50 dollar per vat vanwege seizoensinvloeden, zoals een toenemende vraag in de zomerperiode, maar rekent er verder op dat de prijs voor een vat West Texas Intermediate eind 2017 gemiddeld uitkomt op 49,00 dollar, waar eerder nog werd gerekend op 57,00 dollar. In 2018 voorziet BNP Paribas zelfs nog een lagere prijs voor een vat ruwe olie, van 45,00 dollar per vat, wat een bijstelling naar beneden is van liefst 16,00 dollar. De gemiddelde prijs voor een vat Brent komt dit en volgend jaar ook lager uit dan eerder geraamd, met respectievelijke neerwaartse aanpassingen van 9,00 en 15,00 dollar, tot 51,00 en 48,00 dollar, aldus BNP Paribas.  

Analisten van de bank stelden dat de markt had gehoopt op harder ingrijpen door de OPEC, maar gezien dat uitbleef zullen de olieprijzen langer onder druk blijven liggen. BNP Paribas verwacht niet dat de OPEC er in zal slagen om de torenhoge olievoorraden te laten slinken naar hun vijfjarig gemiddelde.

Op donderdag kan het maandrapport van energieagentschap IEA de olieprijzen in beweging zetten.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.