IEA gaat uit van oprekken van OPEC-productie naar het maximum

Datum: 12-7-2018 09:51:36

PARIJS (AFN/Bloomberg) - Volgens het IEA zal de reservecapaciteit van OPEC-leider Saudi-Arabië sterk onder druk komen te staan door de wegvallende productie van Venezuela en Iran.

Vorige maand verhoogde Saudi-Arabië zijn dagelijkse productie met 430.000 vaten per dag tot 10,46 miljoen vaten en de Saudi's hebben al aangegeven de productie mogelijk op te willen krikken naar het record van 11 miljoen vaten per dag.

Het IEA ziet een reservecapaciteit voor Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten van 2,1 miljoen vaten om eventuele wegvallende productie elders op te kunnen vangen.

De productie in Venezuela kan volgens het IEA tegen het einde van dit jaar krimpen tot minder dan 1 miljoen vaten per dag, wat een neergang van 40 procent in heel 2018 zou inhouden. Door de diepe economische crisis in het land wordt de oliesector zwaar gehinderd. Daarnaast staat de olie-export van Iran onder druk door de Amerikaanse sancties, die kopers van Iraanse olie afschrikken. Verder heeft de productie in Libië te maken met verstoringen.

LEES OOK: Shell geeft aan dat effecten van Noorse oliestaking beperkt blijven

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.