Hogere opening in de maak voor AEX

Datum: 15-8-2017

De AEX lag dinsdag op koers voor een groene opening. Circa een half uur voor de openingsbel noteerde de future op de AEX licht hoger.

Maandag startte de Amsterdamse hoofdgraadmeter de week in het groen. De AEX sloot 0,8 procent hoger op 521,10 punten. Er heerste in Europa opluchting dat de geopolitieke spanningen tussen Amerika en Noord-Korea zijn afgezwakt. Dinsdag liet Noord-Korea weten dat men voorlopig afziet van de raketaanvallen op Guam waar het eerder mee dreigde.

Dat de rust is teruggekeerd in de markten is ook terug te zien in de volatiliteit, zei marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. De VIX index, die vorige week nog steeg tot 16 punten, is inmiddels weer gedaald tot richting de 12 punten.

Wel wees de marktanalist op de waarschuwing van Amerika dat wanneer Noord-Korea alsnog een raket afvuurt, dit oorlog kan betekenen maar voorlopig is de trek richting veilige havens ten einde.

Ook op Wall Street was het sentiment maandag positief en zo kon de Dow Jones weer richting de 22.000 punten gaan. Op macro-economisch vlak was het rustig en dus was er weer ruimte om te speculeren over een renteverhoging van de Federal Reserve. na de zwakke inflatiecijfers van vorige week uit Amerika, schat de markt de kans dat de rente dit jaar nog een keer omhoog gaat lager in, maar de voorzitter van de New York Fed, William Dudley zei maandag dat een derde verhoging dit jaar nog altijd waarschijnlijk is. Woensdag publiceert de Amerikaanse centrale bank de notulen van de meest recente beleidsvergadering.

Het sentiment in Azië was vanochtend positief na een verdeeld beeld op maandag. De Japanse Nikkei kon herstellen door een verzwakking van de yen. Op macro-economisch vlak werd bekend dat de industriële productie in Japan in juni is toegenomen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 2,2 procent en op jaarbasis werd 5,5 procent meer geproduceerd.

De notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Reserve Bank of Australia bevatten geen verrassingen. De centrale bank gaf aan vooral te blijven letten op de stijging van de Australische dollar.

De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor en met 2,1 procent op jaarbasis. De groei kwam daarmee op kwartaalbasis iets onder verwachting uit, want er was op 0,7 procent gerekend. In het eerste kwartaal groeide de Duitse economie nog met 0,7 procent op kwartaalbasis en met 2,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat betekende op jaarbasis een opwaartse bijstelling want eerder werd een groei van 1,7 procent gerapporteerd.

Woensdag verschijnen groeicijfers uit andere landen in de eurozone en van de muntunie als geheel.

Later op de ochtend komen vanuit het Verenigd Koninkrijk inflatiecijfers, terwijl vanmiddag de Amerikaanse detailhandelsverkopen staan geagendeerd. Die cijfers worden door de markt gezien als belangrijke een belangrijke indicator voor de economie in de Verenigde Staten.

De olieprijs bewoog vanochtend fractioneel hoger. Maandag daalde de prijs voor een vat ruwe olie nog 2,5 procent. "Ik verwacht weinig richting [in de olieprijs] maar zijwaarts handelen in een relatief smalle bandbreedte", verklaarde analist Hans van Cleef van ABN AMRO maandag tegenover ABM Financial News. Echt belangrijke evenementen zijn er volgens de analist de komende tijd niet.

De euro noteerde vanochtend op 1,1773 dollar, tegen 1,1785 bij het slot op Wall Street maandagavond. De dollar wist ook ten opzichte van de Japanse yen aan te sterken, tot boven de psychologische grens van 110,00 yen.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize kreeg bij Jefferies een lichte koersdoelverlaging, van 24,00 naar 23,50 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten noemden de cijfers over het tweede kwartaal waarmee het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern onlangs kwam sterk en verwachten dat Ahold Delhaize concurrenten als Aldi en Lidl in Amerika het hoofd kan blijven bieden.

TKH Group behaalde in het tweede kwartaal een 6,0 procent lager bedrijfsresultaat en een aangepaste nettowinst die met een soortgelijk percentage daalde, als gevolg van eenmalige kosten. De omzet steeg wel met bijna 10 procent in de verslagperiode en autonoom met ruim 7 procent. Over de tweede jaarhelft was TKH in het algemeen positief. De aangepaste winst moet in heel 2017 uitkomen in een bandbreedte van 92 miljoen tot 97 miljoen euro, waar die in 2016 lag op 94,4 miljoen euro.

Euronext meldde maandag nabeurs de afronding van de overname van FastMatch. De beursuitbater betaalde 153 miljoen dollar voor een belang van ongeveer 90 procent in de valutabeurs. Het resterende belang blijft in handen van het management. Naast de overnameprijs is er een earn-out-betaling van 10 miljoen dollar, afhankelijk van de resultaten die in de toekomst worden behaald.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot maandag 0,6 procent hoger op 21.993,71 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,0 procent op 2.465,83 punten en techbeurs Nasdaq vlagde 1,3 procent hoger af op 6.340,23 punten.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.