Hogere opening Damrak verwacht.

Datum: 14-8-2017

De Amsterdamse beurs gaat maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot circa een half procent in het groen. Vrijdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,3 procent in het rood op 516,97 punten en verloor de index op weekbasis meer dan 2 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht een rustig begin van de week, met weinig op de agenda. Volgens Schutte is de angst omtrent een escalatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea afgenomen, hetgeen zich vertaalt in optimistisch gestemde financiële markten.

Schutte merkte verder op dat een groot deel van de bedrijfscijfers inmiddels is verschenen en dat augustus doorgaans een rustige maand is. De beleggingsadviseur kijkt met name uit naar Jackson Hole, de jaarlijkse bijeenkomst van centraal bankiers in de Amerikaanse staat Wyoming, eind augustus.

Op macro-economisch vlak bleef het vanochtend rustig, met in Nederland enkel de detailhandelsverkopen over juni. De Nederlandse detailhandel zette in die maand 4,3 procent meer om in vergelijking met een jaar eerder. Gerekend naar volumes lagen de verkopen in juni 3,7 procent hoger. Later in de ochtend staan nog cijfers over de industriële productie in de eurozone geagendeerd. Vooraf wordt gerekend op een daling op maandbasis met 0,4 procent.

Wall Street sloot vrijdag in het rood, waarbij spanningen tussen Noord-Korea en Amerika de markten onverminderd bezig hielden. Ook kregen beleggers inzicht in het Amerikaanse inflatierapport over juli. Uit de data bleek dat de consumentenprijzen in juli licht zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De markt sprak van zwakke data, waardoor een renteverhoging door de Federal Reserve weer verder is geslonken. De Fed Fund Futures, die de kans op een renteverhoging aanduiden, schatten de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente in december verhoogt nu in op 38 procent, tegen 47 procent voor het inflatierapport verscheen.

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een gemengd beeld zien. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,9 procent tot 19.554,84 punten, terwijl de Chinese Shanghai Composite juist 0,7 procent won op 3.230,33 punten. De Japanse economie trok in het tweede kwartaal flink aan, zo bleek vanochtend uit voorlopige groeicijfers. In het kwartaal groeide de derde economie van de wereld met 1,0 procent op kwartaalbasis en met liefst 4,0 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016. Er was door geraadpleegde economen een groei van 2,5 procent op jaarbasis voorzien.

De Chinese detailhandelsverkopen stegen in juli minder hard ten opzichte van een maand eerder. De verkopen stegen met 10,4 procent op jaarbasis na een toename van 11,0 procent in juni. Door geraadpleegde economen was gerekend op een stijging van 10,9 procent. De industriële productie in China steeg in juli met 6,4 procent, na een toename van 7,6 procent in juni

Schutte sprak van meevallende Japanse macrodata, terwijl de Chinese cijfers ietwat tegenvielen. "Evenwel geen bijzonderheden", concludeerde de beleggingsadviseur van Indexus.

Olie noteerde maandag nipt in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 48,78 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 51,98 dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1815, vergelijkbaar met de stand rond het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Bedrijfsnieuws

Op het gebied van bedrijfsnieuws bleef het in Nederland vanochtend stil. Vanaf morgen verschijnen er weer enkele halfjaarcijfers, waaronder die van TKH Group op dinsdag en later in de week van onder meer Heijmans, Boskalis, NN Group en Vopak.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.441,32 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,1 procent in het groen op 21.858,32 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent tot 6.256,56 punten.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.