Hoe het bankroet van Mt Gox de prijs van de bitcoin kan drukken

Datum: 13-3-2018 10:41:42

(finanzen.nl) - Zogenoemde bitcoin-"hodlers" zijn boos op Nobuaki Kobayashi. Hij is de curator van de in 2014 omgevallen cryptobeurs Mt Gox.

De curator van de in 2014 omgevallen cryptobeurs Mt Gox heeft een zware week achter de rug, zo signaleert Jim Edwards, Founding Editor van Business Insider UK, in een analyse van de nasleep van het faillissement en de impact daarvan op de prijs van de bitcoin.

Kobayashi staat voor de uitdagende taak om de resterende bezittingen van Mt Gox van de hand te doen en de duizenden gedupeerde klanten van Mt Gox uit te betalen met de opbrengst van de boedelverkoop.

Nog wel een tijdje bezig

Om de schuldeisers iets te bieden, verkoopt Kobayashi de resterende bezittingen van Mt Gox. De schuldeisers krijgen naar rato een deel van de opbrengst. Het goede nieuws is dat de curator al voor zo’n 400 miljoen dollar aan bezittingen heeft weten te verkopen. Dat komt in de buurt van het bedrag van de diefstal die bij Mt Gox heeft plaatsgevonden.

De verkopen van het resterende bezit aan bitcoins van Mt Gox zo massaal dat ze op z’n minst invloed hebben gehad op de recente koersdaling van de bitcoin. Sinds eind december is de koers van de bitcoin min of meer gehalveerd. En Kobayashi is nog niet klaar. Volgens persbureau Bloomberg heeft hij nog voor zo’n 2 miljard dollar aan bitcoins om te verkopen.

Prijsdruk

Hoe meer bitcoins de curator verkoopt, des de forser de prijsdruk. En des te bozer de ‘hodlers’. Hodl is een bewuste typefout van het woord 'hold' en slaat op mensen die hun bitcoins nooit willen verkopen.

De boosheid van bitcoinfans is volgens Edwards echter misplaatst. De klachten betreffen namelijk een fundamentele eigenschap van de bitcoin: vraag en aanbod bepalen de prijs van de cryptomunt.

In 2014 was handelsplatform Mt Gox de grootste bitcoinbeurs ter wereld. Op het hoogtepunt ging 70 procent van de bitcoinhandel via deze beurs. Mt Gox werd beroofd door hackers die 850.000 bitcoins bemachtigden. Dat kwam destijds overeen met ongeveer 7 procent van de totale voorraad aan bitcoins. De waarde van de gestolen bitcoins bedroeg in 2014 ruim 450 miljoen dollar.

Inmiddels zijn we vier jaar verder. De waarde van de bitcoin is tussen 2014 en maart 2018 gestegen van 600 dollar naar iets boven de 9000 dollar, een plus van 1500 procent.

Bekijk hier de koers van de bitcoin op finanzen.nl

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.