Forse winstdaling Petrobras

Datum: 11-8-2017

Petrobras heeft in het tweede kwartaal minder winst behaald dan in de drie maanden ervoor en een jaar eerder. Dit bleek donderdagavond laat uit de cijfers van de Braziliaanse oliemaatschappij.

"Er waren een aantal eenmalige factoren die de cijfers hebben beïnvloed", zei CEO Pedro Parente in een toelichting. Een van die impairments was gerelateerd aan belastingkwesties waardoor Petrobras circa 6,2 miljard Braziliaanse reaal apart moest zetten. Verder liepen de kosten op vanwege valuta effecten.

Zonder dit soort kwesties was de samenwerkingspartner van SBM Offshore evenwel tevreden over het kwartaal, zei het management. Voor het negende kwartaal op rij was sprake van een positieve vrije kasstroom, aldus topman Parente, waardoor het concern in staat was de nettoschuld verder te verlagen. De vrije kasstroom kwam eind juni uit op 22,7 miljard reaal, wat een stijging op jaarbasis was van 70 procent, aldus het concern.

De nettoschuld stond aan het eind van het tweede kwartaal op 376,6 miljard reaal, tegen 385,8 miljard reaal ultimo maart.

In het tweede kwartaal van 2017 steeg de operationele winst van 7,2 miljard reaal een jaar eerder naar 15 miljard reaal. In het eerste kwartaal kwam de operationele winst uit op 14,3 miljard reaal.

Onder de streep resteerde echter een lagere nettowinst van 316 miljoen reaal, tegen 370 miljoen reaal een jaar eerder en circa 4,5 miljard reaal eind eerste kwartaal.

De omzet daalde op jaarbasis van 71,3 miljard naar krap 67 miljard reaal. Dit kwam vooral omdat er minder benzine werd verkocht, zei Petrobras.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.