Europese beurzen diep in het rood, zware klappen voor chipwaarden

Datum: 6-12-2018 11:09:00

(finanzen.nl/AFN) - De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,5 procent in de min op 503,12 punten. Zwaargewicht Shell kampte daarbij met de lage olieprijzen en speelde 3,3 procent kwijt.

De MidKap zakte ook 2,5 procent tot 664,68 punten. Londen en Parijs raakten tot 2,6 procent kwijt. De Duitse DAX daalde 2,4 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten.

De precaire situatie rondom Huawei

Begin deze week heerste er onder beleggers in Europa juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten. Maar men is er nu weer niet gerust op.

Justitie in Canada heeft Meng Wanzhou, een van de vice-voorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, opgepakt. Zij dreigt te worden uitgeleverd aan de VS waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Op de beurzen in het Verre Oosten leidde de arrestatie van Wanzhou tot forse verliezen onder de chipbedrijven en andere toeleveranciers van het niet-beursgenoteerde Huawei. Ook in Europa stond de chipsector onder druk. ASML behoorde tot de sterkste dalers in de AEX met een min van 4 procent. AMSI en Besi daalden 3,7 en 4,2 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 4,6 procent. Dialog Semiconductor en AMS verloren 3,4 en 6,7 procent.

Onzekerheid over de olie

Alle ogen op de Europese beurzen zijn daarnaast gericht op de OPEC-vergadering in Wenen. De olieprijzen gingen omlaag na berichten dat het oliekartel de productie mogelijk minder zal verlagen dan verwacht.

Een vat Amerikaanse olie kostte 4,4 procent minder op 50,57 dollar. Brent-olie zakte ook 4,4 procent in prijs, tot 58,83 dollar per vat.

Andere forse minnen

In de MidKap stond metalenspecialist AMG onderaan met een min van 6,7 procent. BAM zakte 4,5 procent. De bouwer gaat de structuur aan de top van het bedrijf wijzigen. Beursintermediair Flow Traders was de enige stijger met een plus van 1,3 procent. In de AEX waren geen stijgers te bekennen en sloot verzekeraar ASR de rij met een verlies van 6 procent.

TomTom daalde 1,2 procent. Volgens De Telegraaf is het Amerikaanse telecombedrijf Verizon de grootste kanshebber om het onderdeel Telematics te kopen van het navigatiebedrijf voor meer dan een miljard euro.

De euro was 1,1325 dollar waard, tegen 1,1347 dollar een dag eerder.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.