Europa dicht bij huis van start

Datum: 20-6-2012

Geplaatst op 20 June 2012

De Europese beurzen openen woensdag waarschijnlijk licht lager. Na de koerswinsten van een dag eerder nemen beleggers wat gas terug in afwachting van de uitkomsten van debeleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

 

,,De beurzen zullen een fractie lager openen. Alle ogen zijn gericht op de Fed. Gisteren hebben we een behoorlijke rit gemaakt door de hoop op meer stimuleringsmaatregelen van de Fed. Nu is het afwachten wat ze gaan doen'', aldus Barry van der Laan, hoofd van IG Markets Netherlands.

 

Volgens Van der Laan verwacht de markt dat de Federal Reserve (Fed) in ieder geval de zogenoemde ,,operatie Twist" zal voortzetten. In deze operatie worden kortlopende obligaties verkocht en langlopende obligaties aangekocht om zo de lange rente laag te houden en de groei te stimuleren.

 

G20


De G20 ziet de oplossing van de schuldencrisis in een versterking van de Europese Unie. Dat bleek dinsdag uit een ontwerp voor de slotverklaring van de G20-top in het Mexicaanse Los Cabos. Daarin prijzen deG20-landen de strengere Europese begrotingsregels die eerder dit jaar in Europa werden afgesproken. De G20 steunt verder de intentie van Europa om concrete stappen te overwegen' in de richting van een gezamenlijk beleid ten aanzien van banken.

Griekenland lijkt zicht te hebben op een nieuwe regering. De leiders van drie partijen hebben dinsdagavond onderhandeld over een regeerakkoord en de verdeling van de ministersposten. Mogelijk is de coalitie woensdagochtend rond.

 

Nikkei


In het Verre Oosten gingen de beurzen woensdag omhoog. Net als in Europa en de Verenigde Staten zorgde de hoop op nieuwe steunmaatregelen van de centrale banken voor een positieve stemming. In Tokio eindigde de Nikkei 1,1 procent hoger.

 

De beurzen op Wall Street sloten dinsdag met overtuigende winsten. Beleggers zetten in op de mogelijke aankondiging van nieuwe stimuleringsmaatregelen door de Federal Reserve. De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 12.837,33 punten. De brede S&P 500 steeg 1 procent tot 1357,98 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,2 procent tot 2929,76 punten.

 

Duitse economie


Slecht nieuws over de Duitse economie zorgde dinsdag voor hoop op de Europese beurzen. Een scherpe daling van het vertrouwen in Europa's grootste economie voedde de verwachting dat centrale banken en overheden met maatregelen komen die de economische groei vooruit kunnen helpen.

 

In Amsterdam sloot de AEX 1,6 procent hoger op 301,81 punten. Daarmee eindigde de hoofdgraadmeter van het Damrak voor het eerst sinds 11 mei boven de grens van 300 punten. De MidKap klom ook 1,6 procent, tot 500,89 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen 1,7 en 1,8 procent.

 

De euro was woensdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2683 dollar waard, tegen 1,2690 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef ongewijzigd op 84,06 dollar per vat en Brentolie steeg 0,1 procent tot 95,86 dollar per vat.

 

Terug naar beursnieuws

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.