Damrak opent licht lager, ogen op EU-top

Datum: 25-6-2012

Geplaatst op 25 June 2012

AEX futures wijzen op een licht openingsverlies. De focus ligt deze week op de EU-top van donderdag en vrijdag, die wordt bijgewoond door de nieuwe Griekse premier.

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting licht lager waarbij de ogen van beleggers zijn gericht op de EU-top van eind deze week.

 

AEX futures dalen 0,2 procent. Vrijdag sloot de index 1,0 procent lager op 298,76 punten, het tweede verlies op rij voor de AEX.

 

Aziatische beurzen eindigden vanochtend overwegend lager vanwege zorgen over economische groei. De Nikkei daalde 0,7 procent naar 8.734,62 punten.

 

Europese leiders zullen tijdens de top in Brussel op 28 en 29 juni voorstellen voor een bankunie en meer fiscale integratie bespreken. Ook gaan de leiders kijken naar mogelijkheden voor een schuldenfonds dat staatsobligaties van eurolanden tot een bepaalde limiet moet gaan opkopen.

 

Hoop dat de top ditmaal wel concrete maatregelen oplevert, liep dit weekend al een deuk op nadat bleek dat zowel de Griekse premier als minister van Financiën niet in Brussel aanwezig kunnen zijn. Premier Antonis Samaras heeft een oogoperatie ondergaan en zijn collega Vassilis Rapanos is onwel geworden en ligt ook in het ziekenhuis.

 

De Griekse minister van Buitenlands Zaken en de uitgaande minister van Financiën zullen nu gaan proberen de voorwaarden voor de bailouts te versoepelen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dit weekend tegen de krant Bild dat Griekenland snel moet hervormen en bezuinigen in plaats van weer om hulp te vragen.

 

Superbelegger George Soros zei dit weekend in een interview met Bloomberg dat Europa een fonds moet stichten dat Spaanse en Italiaanse schulden moet opkopen. Komt Europa op donderdag en vrijdag niet met concrete maatregelen, dan kan dat het einde van de euro inluiden, aldus Soros tegen Bloomberg.

 

Naast de EU-top gaat de aandacht deze week ook uit naar schuldenveilingen door Italië en Spanje op dinsdag, woensdag en donderdag. Belangrijke macrocijfers zijn de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en de consumenteninkomens- en bestedingen op donderdag en vrijdag. Vandaag komen nog de Amerikaanse nieuwe huizenverkopen, die mogelijk vorige maand licht zijn gestegen.

 

Verwachtingen

– Nieuwe huizenverkopen VS mei 346.000 (Bloomberg) vorig 343.000.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.