Damrak opent lager op teleurstelling Fed, tegenvallende macro China Geplaatst op 21 June 2012

Datum: 21-6-2012

Geplaatst op 21 June 2012

AEX futures dalen een half procent nadat de Fed gisteren niet met QE3 kwam en beleggers het moesten doen met een meer kleinschalige Operation Twist.

 

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting lager nadat beleggers teleurgesteld reageren op het uitblijven van meer grootschalige stimuleringsmaatregelen door de Fed. Daarnaast reageren Aziatische beurzen negatief nadat een Chinees macrocijfer wederom wees op krimp van de industrie.

 

AEX futures dalen 0,5 procent. Op woensdag sloot de index 0,4 procent hoger op 302,95 punten.

Vanochtend kleuren de meeste Aziatische beurzen rood, waarbij Shanghai en Hong Kong kort voor sluit respectievelijk 1,4 en 0,9 procent verliezen. Uitzondering was Tokio, waar de Nikkei 0,8 procent steeg naar 8.824,07 punten.

 

Eerder vanochtend bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit en HSBC dat activiteit in de industrie in China in juni wederom kromp, onder meer vanwege een daling van zowel de productie als nieuwe (export)orders. De inkoopmanagersindex daalde 48,4 naar 48,1, de laagste stand in zeven maanden tijd. Een index van onder de 50 betekent krimp, boven de 50 groei.

De Fed kondigde op woensdagavond geen derde ronde van obligatieaankopen aan – de stille hoop van de markt, ondanks dat de centrale bank de groei- en inflatieverwachtingen verlaagde en de werkloosheidsraming verhoogde. Wel verlengde de Fed Operation Twist, het verkopen van staatsleningen met een korte looptijd en het vervolgens terugkopen van lange staatsleningen. De Fed verlaagde echter de omvang van het programma van 400 naar 267 miljard dollar.

 

Beleggers kijken vandaag uit naar serie Europese en Amerikaanse macrocijfers, waarbij inkoopmanagersindices voor de eurozone naar verwachting zullen wijzen op aanhoudende krimp. Daarnaast komen ministers van Financiën van de eurolanden – de Eurogroup – bijeen voor overleg. Een ander belangrijk agendapunt is de Spaanse obligatieveiling, waarbij het land tot 2 miljard euro uit de kapitaalmarkt hoopt te halen.

 

Bedrijfsnieuws


UPS lanceert op vrijdag 22 juni het bod van 9,50 euro in contanten per aandeel op TNT Express. Het bod geniet de unanieme steun van zowel de raad van bestuur als raad van commissarissen van TNT Express. Daarnaast hebben de centrale en Europese ondernemingsraad van TNT Express zich geschaard achter het bod. Ook heeft grootaandeelhouder PostNL aangegeven het belang van 29,8 procent in TNT Express aan te melden. TNT Express zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van 6 augustus het bod toelichten.

 

KPN heeft de gesprekken beëindigd die moesten leiden tot een consolidatie op de Duitse markt door het vrijmaken van verborgen waarde in E-Plus. Als reden voor het mislukken van de gesprekken wijst KPN op de huidige moeilijke omstandigheden op de kapitaalmarkten. De telecomonderneming publiceert vandaag een update over het ongevraagde partiële bod van América Móvil.

 

Dockwise kondigde vandaag aan nieuwe contracten te hebben geworven ter waarde van 85 miljoen dollar. Dockwise ontving 15 korte termijn contracten, waarvan de opdrachten voornamelijk in het tweede en derde kwartaal van dit jaar plaatsvinden. De projecten omvatten onder meer twaalf transportopdrachten van boorplatforms naar verschillende regio's. De totale waarde van de ontvangen opdrachten voor het tweede kwartaal bedraagt nu circa 102 miljoen dollar.

 

Verwachtingen


- Inkoopmanagersindex eurozone industrie juni 45,0 (Bloomberg) vorig 45,1

- Inkoopmanagersindex eurozone dienstensector juni 46,6 (Bloomberg) vorig 46,7

- Voorlopig consumentenvertrouwen juni -19,8 (Bloomberg) vorig -19,3

- Bestaande huizenverkopen VS mei 4,57 mln (Bloomberg) vorig 4,620 mln

- Philadelphia Fed index juni 0,0 (Bloomberg) vorig -5,8

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.