Damrak opent hoger op verkiezingsuitslag Griekenland

Datum: 18-6-2012

Geplaatst op 18 June 2012

AEX futures stijgen anderhalf procent nadat Griekse pro-bailout partijen genoeg stemmen behaalden bij de parlementsverkiezingen om een coalitie te kunnen gaan vormen.

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting hoger nadat bij de Griekse parlementsverkiezingen pro-bailout partijen genoeg stemmen behaalden om een meerderheidsregering te vormen die Griekenland in de euro moet houden.

 

AEX futures stijgen 1,5 procent na de verkiezingsoverwinning van Nea Dimokratia, terwijl anti-bailout partij Syriza verrassend genoeg tweede werd.

 

Op vrijdag sloot de AEX 1,9 procent hoger op 297,58 punten in de hoop dat het zeer linkse Syriza, dat een streep dreigde te zetten door de afspraken die Griekenland heeft gemaakt in ruil voor 430 miljard euro aan noodleningen, niet in een regering terecht zou komen.

 

Met meer dan 99 procent van de stemmen geteld kreeg het centrumrechtse Nea Dimokratia 29,7 procent van de stemmen, goed voor in totaal 129 zetels. Samen met de 33 zetels van het sociaal-democratische PASOK is dat genoeg om een meerderheidsregering te vormen in het Griekse parlement.

 

Zowel Samaras als PASOK-leider Evangelos Venizelos hebben aangegeven door te gaan met de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor 240 miljard euro aan noodleningen. Daarbij willen Samaras en Venizelos wel gaan heronderhandelen met het Internationaal Monetair Fonds en de andere eurolanden om de voorwaarden voor de leningen te versoepelen.

 

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat de verkiezingsoverwinning van Nea Dimokratia aantoont dat Griekenland “door wil gaan met de implementatie van “verregaande economische en fiscale hervormingen.”

 

Aziatische beurzen reageerden ook positief op de Griekse verkiezingsuitslag. De Nikkei steeg 1,8 procent naar 8.721,02 punten. De euro/dollar stijgt van 1,267 naar 1,271.

 

Naast de ontwikkelingen rond Griekenland kijken beleggers uit naar de G20-top in Mexico. Naar verwachting zullen landen van de G20 akkoord gaan met de verhoging van de crisismiddelen naar 430 miljard dollar. De beursagenda is licht wat betreft macrocijfers, waarbij voor vandaag alleen de vertrouwensindex van Amerikaanse huizenbouwers naar buiten komt.

 

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.