Damrak opent hoger op G20-gerucht

Datum: 15-6-2012

Geplaatst op 15 June 2012

AEX futures winnen bijna een half procent na berichtgeving dat mondiale banken klaar staan om in te grijpen na de Griekse verkiezingen van dit weekend.

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting hoger, voortbouwend op winsten op Wall Street en de Aziatische beurzen. Beleggers reageren positief op berichtgeving dat centrale banken wereldwijd klaar staan om in te grijpen mocht er chaos ontstaan na de Griekse verkiezingen van dit weekend.

 

De AEX gaat naar verwachting van start met een winst van 0,4 procent Op donderdag eindigde de AEX 0,1 procent hoger op 291,98 punten, waarmee de index op weekbasis onveranderd staat.

 

Reuters meldde op basis van G20-bronnen dat centrale banken klaar staan om liquiditeit in de financiële markten te pompen om een kredietcrisis te voorkomen. De bronnen zeiden daarbij dat het om gecoördineerd ingrijpen door de centrale banken zou kunnen gaan.

 

Uit de verkiezingen van zondag 17 juni kan het zeer linkse Syriza als grootste partij naar voren komen. Syriza heeft laten weten tegen de afspraken te zijn die Griekenland heeft gemaakt in ruil voor noodleningen, geld dat Athene nodig heeft om in de euro te blijven. Peilingen in de afgelopen weken wezen op een nek-aan-nekrace tussen pro-bailout partij Nea Dimokratia en Syriza.

 

Vanwege de verkiezingen en de dunne beursagenda kan de handel vandaag volatiel zijn.

 

Stijgers en dalers

Moody's heeft de rating voor een vijftal Nederlandse banken verlaagd vanwege de moeilijke omstandigheden waarin de banken opereren. Dit kredietbeoordelaar noemde onder meer de recessie, de eurozone crisis en de dalende huizenprijzen. Rabobank Nederland kreeg een verlaging van Aaa naar Aa2, ING Bank en ABN AMRO gingen van Aa3 naar A2 en LeasePlan kreeg een verlaging van A3 naar Baa2. SNS Bank tot slot kreeg een Baa2 rating, waar dit Baa1 was. De outlook voor vier van de vijf banken is stabiel, alleen die voor ING Bank is negatief, wat betekent dat een nieuwe downgrade niet wordt uitgesloten.

 

SBM Offshore heeft een intentieverklaring getekend voor het leveren van een FPSO aan Shell zonder financiële details te melden. De FPSO wordt via een leasecontract ingezet op het Fram veld in de Britse zone van de Noordzee. Een definitief akkoord tussen beide ondernemingen moet nog worden bereikt.

 

Fugro-TSM Asia Pacific heeft een vijfjarig contract gewonnen van Murphy Oil ter waarde van 140 miljoen dollar. Het contract heeft betrekking op 'Life of Field' werkzaamheden in Maleisië, die al in mei dit jaar van start zijn gegaan.

 

Verwachtingen

- Industriële productie VS mei 0,1% (Bloomberg) vorig 1,1%

- Consumentenvertrouwen UvM VS juni 77,5 (Bloomberg) vorig 79,3

 

 

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.