Damrak lijkt positief het weekend in te gaan

Datum: 29-9-2017 09:53:46

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag overwegend licht in de plus. Beleggers bleven goedgemutst op de laatste handelsdag van de positieve beursmaand september. De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een maandwinst van ruim 3 procent.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 534,78 punten en is daarmee minder dan 2 punten verwijderd van het slotrecord van dit jaar. De MidKap klom 0,4 procent tot 820,84 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,3 en 0,6 procent. Parijs bleef vlak.

Grootste stijgers in de AEX waren ABN AMRO en zorgtechnologiebedrijf Philips met winsten van 1,7 en 1,6 procent. Baggeraar Boskalis en speciaalchemiebedrijf DSM stonden onderaan met verliezen van 0,6 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal steeg 0,4 procent. De staalfabrikant investeert de komende drie jaar 1 miljard dollar in Mexico en wil voor maximaal 1,25 miljard dollar aan schuldpapier terugkopen.

In de MidKap daalde TomTom 1,7 procent. De navigatiespecialist schrapt 136 banen bij de divisie Consumer Sports, waarvan 57 in Nederland. Het bedrijf blijft de strategische opties voor de sportactiviteiten onderzoeken.

SnowWorld

Bij de kleinere bedrijven won AMG 8,6 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de metalenspecialist weer kan beschikken over de volledige productiecapaciteit voor tantalum, na de brand in een Braziliaanse mijn eerder dit jaar.

Op de lokale markt zakte SnowWorld ruim 3 procent tot 9,59 euro. De Belgische zakenman Marc Coucke brengt via zijn investeringsmaatschappij Alychlo een bod uit van 9,50 euro per aandeel op de uitbater van skihallen.

Volkswagen verloor in Frankfurt 1,8 procent. De autobouwer zet nog eens 2,5 miljard euro opzij om de kosten te dekken voor de terugroep van sjoemeldiesels. De totale kosten van het dieselschandaal lopen daarmee voor VW op tot meer dan 25 miljard euro.

In Helsinki ging de Finse appbouwer Rovio naar de beurs. Het aandeel van de maker van het populaire smartphonespelletje Angry Birds noteerde op 12,15 euro, tegen een introductiekoers van 11,50 euro. De beurswaarde van Rovio bedraagt ruim 900 miljoen euro.

De euro was 1,1799 dollar waard, tegen 1,1785 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 51,59 dollar. De Brentprijs steeg 0,4 procent tot 57,64 dollar per vat.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.