Damrak afwachtend voorafgaand aan Spaanse obligatieveiling, Fed

Datum: 20-6-2012

Geplaatst op 20 June 2012

De AEX opent naar verwachting vlak tot licht lager. De Fed kan vandaag bij het rentebesluit nieuwe stimulering van de Amerikaanse economie aankondigen.

Het Damrak opent vanochtend naar verwachting vlak tot licht lager voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed en een Spaanse obligatieveiling. Wall Street en Aziatische beurzen sloten juist nog hoger na terugkeer van kalmte in de Europese obligatiemarkt en meevallende macrocijfers.

 

AEX futures noteren 0,1 procent lager nadat de index gisteren 1,6 procent hoger sloot op 301,81 punten, gesteund door de daling van de Spaanse rente en meevallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

 

In de Aziatische sessie steeg de Nikkei 1,1 procent naar 8.752,31 punten nadat beleggers positief reageerden op meevallende Japanse exportcijfers.

 

Om 10:30 start de Spaanse obligatieveiling, waarbij het land tot 2 miljard euro uit de kapitaalmarkt hoopt te halen. Het is de eerste obligatieveiling door Spanje sinds de 10-jaars rente de psychologische grens van 7,00 procent doorbrak.

 

Fed

De Fed houdt vanavond bij het rentebesluit de rente waarschijnlijk onveranderd op 0 tot 0,25 procent. Economen bij ING verwachten dat de Fed door gaat met 'Operation Twist'. Daarbij probeert de centrale bank de lange rente naar beneden te krijgen door middel van het verkopen van kortlopende staatsleningen, om vervolgens met de opbrengsten langer lopende staatsleningen te kopen.

 

Met een 10-jaars rente van 1,59 procent is het doorzetten van Operation Twist “tamelijk nutteloos, en zal het waarschijnlijk weinig opleveren,” maar “dat is geen belemmering geweest voor de Fed in het recente verleden,” aldus econoom Rob Carnell van ING gisteren in een note, die toevoegde niet op een derde ronde van kwantitatieve versoepeling te rekenen.

 

Een andere beleidsoptie voor de Fed is een aankondiging dat de rente langer dan eerder is bekendgemaakt laag kan blijven. Daarnaast kan de Fed een 'gesteriliseerde' versie van kwantitatieve versoepeling doen. Daarbij koopt de Fed obligaties in de markt en haalt de centrale bank vervolgens met repo's met banken het in het financiële systeem gepompte geld weer op.

 

Naast het rentebesluit komt de Fed vanavond ook met nieuwe groeiramingen voor de Amerikaanse economie. Om 20:15 start de persconferentie met Fed voorzitter Ben Bernanke.

 

Bedrijfsnieuws

ING verhoogt het koersdoel voor Ziggo van 26,50 naar 29,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Jeffrey Vonk biedt Ziggo een unieke combinatie van omzetgroei, sterke kasstroom en dividenden. Vonk stelt zijn omzet en EBITDA taxaties opwaarts bij vanwege sterker dan verwachte groei van het aantal triple play klanten. Beleggers die hun stukken KPN verkopen, zouden de opbrengsten kunnen herbeleggen in Ziggo, meent de analist.

 

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.