ASML voorziet stabiele omzet

Datum: 18-4-2012

Geplaatst op 18 April 2012


ASML Holding nv (ASML.AE) verwacht voor de komende twee kwartalen een stabiele omzet, ondersteund door een vraag naar krachtiger chips voor gebruik in smartphones en tablets.

 

Als eerste bedrijf in de AEX-index maakte de toeleverancier aan de chipindustrie woensdag zijn kwartaalresultaten bekend. De omzet in het eerste kwartaal daalde naar EUR1,25 miljard van EUR1,45 miljard een jaar eerder. De nettowinst zakte naar EUR282 miljoen, van EUR395 miljoen in het eerste kwartaal van 2011.

 

De cijfers zijn een fractie beter dan de verwachting van analisten, die rekenden op een omzet van EUR1,21 miljard en een nettowinst van EUR279 miljoen.

 

"Onze financiele resultaten in het eerste kwartaal komen overeen met onze guidance en ondersteunen onze verwachting voor het eerste halfjaar van 2012 van een omzet van ongeveer EUR2,4 miljard", zegt Eric Meurice, chief executive officer van ASML. Hij ziet een stabiele omzet op het huidige KW1-niveau voor de volgende twee kwartalen.

 

In totaal ontving het bedrijf in het eerste kwartaal voor EUR865 miljoen aan nieuwe orders, exclusief orders voor EUV-systemen. Dit is een toename ten opzichte van de EUR710 miljoen een kwartaal eerder.

 

In een interview op de website zegt chief financial officer (CFO) Peter Wennink dat klanten duidelijk hebben aangeven wat ze nodig hebben. Hij heeft er daarom vertrouwen in dat de orders zullen volgen. Voor het tweede en derde kwartaal voorziet het bedrijf een omzet van EUR1,2 miljard per verslagperiode.

 

Het vierde kwartaal is momenteel nog enigszins onzeker, zegt de financieel directeur verder. Hij geeft daarom nog geen guidance voor de laatste drie maanden van het jaar. "Voor de rest van het jaar blijven we positief", zegt hij wel.

 

Dinsdag sloot het aandeel ASML op EUR37,92.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.