AMSTERDAM VANDAAG: AEX opent vlak

Datum: 25-4-2012

Geplaatst op 25 April 2012


De AEX opent woensdag naar verwachting vlak, waarna de markt in Amsterdam de richting van de DAX volledig zal volgen.

 

De AEX-index sloot dinsdag 1,1% hoger op 304,68 punten. De Midkap liep op het slot 1,4% naar 513,54 punten. De Smallcap eindigde 1,8% hoger op 411,48 punten.

 

"We gaan een vlakke opening tegemoet", zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij verwacht dat de AEX met name de richting van de Duitse DAX zal volgen, alwaar een aantal grote bedrijven kwartaalcijfers bekend hebben gemaakt. Koenders haalt daarbij onder andere SAP aan, wiens cijfers goed waren, en Siemens, die tegenviel.

 

"De DAX heeft sinds de piek in maart al ongeveer 8% verloren, wellicht dat het nog verder wegzakt en dat er in de komende tijd nog zo'n 6% afgaat", zegt de handelaar. Voor de AEX zou het e e n-op-e e n volgen van de koers van de DAX in dat geval leiden tot een stand rond de 290 punten.

 

"Verder blijft de Europese schuldencrisis wegen. Men heeft angst en onzekerheid over de toekomst. Wat gaat er in Nederland gebeuren?", voegt Koenders toe. "Daarnaast heeft Sarkozy in Frankrijk gewaarschuwd voor een grote verschuiving als Hollande wint, en heeft ook de president van de Griekse centrale bank gewaarschuwd voor een politieke wending, wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een exit uit de euro."

 

Daarnaast noemt hij nog de goede resultaten van Apple, maar vraagt hij zich af hoe lang de goede cijfers nog door kunnen blijven gaan.

 

Ook in Nederland werden diverse bedrijfscijfers bekendgemaakt, waarbij het enige AEX-genoteerde fonds TomTom een kwartaalverlies bekendmaakte door onzekerheid bij de consument.

 

Bedrijfscijfers in het buitenland betreffen verder nog Peugeot, Renault, Puma, Canon, Credit Suisse, Logitech, GlaxoSmithKline, Boeing en Caterpillar.

 

Op de agenda woensdag staat in Duitsland een obligatieveiling, met een omvang van EUR3 miljard en een looptijd tot juli 2044.

 

Op macro-economisch gebied komt in Europa enkel de economische groei naar buiten over het eerste kwartaal van dit jaar van het Verenigd Koninkrijk.

 

In de VS daarentegen verschijnen om 13.00 uur de wekelijkse hypotheekaanvragen voor de week die eindigt op 20 april. Hier is geen raming voor beschikbaar. In de week hieraan voorafgaand stegen de aanvragen met 6,9%.

Om 14.30 uur komen de orders voor duurzame goederen naar buiten. Die betreffen maart en lopen naar verwachting met 2% op tegen een stijging met 2,4% over februari.

Om 16.30 uur uur worden de wekelijkse voorraden olie, benzine en distillaten voor de week die eveneens eindigt op 20 april. Voor olie wordt uitgegaan van een stijging met 1,7 miljoen vaten tegen een plus van 3,86 miljoen vaten een week eerder. Voor benzine ligt de verwachting op een daling met 400.000 vaten tegen een afname met 3,67 miljoen vaten. Voor distillaten wordt uitgegaan van een stijging met 1 miljoen vaten tegen een daling met 2,91 miljoen vaten een week eerder. De raffinagecapaciteit stijgt naar verwachting naar 85,2% tegen 84,6% een week eerder.

Om 18.30 uur wordt het rentebesluit van de Federal Reserve bekendgemaakt. De verwachting is dat, zoals al geruime tijd het geval is, de rente ongemoeid wordt gelaten. Om 20.00 uur komen de economische vooruitzichten van de Fed naar buiten.

Op een nog niet bekendgemaakt tijdstip houdt het Internationaal Monetair Fonds met de Oeso en de Wereldbank een forum over wereldwijde obligaties.

Wall Street is dinsdag overwegend hoger gesloten. Sterke kwartaalcijfers van onder meer 3M en AT&T gaven de beurzen een impuls, maar dalende aandelen Apple stuurden de Nasdaq omlaag.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,6% hoger op 13.001,56 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,4% tot 1.371,97 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,3% verloor tot 2.961,60 punten.

De euro noteert woensdag omstreeks 8.20 uur $1,3192, tegen $1,3205 rond het slot van de Amsterdamse handel.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.