AMSTERDAM VANDAAG: AEX opent lager, ogen gericht op Nederland

Datum: 23-4-2012

Geplaatst op 23 April 2012


De AEX opent maandag naar verwachting lager, vanwege de mede door het stuklopen van de Nederlandse begrotingsonderhandelingen toegenomen onzekerheid.

 

Vrijdag sloot de Amsterdamse beurs nog overwegend hoger, waarbij de markt met name profiteerde van positieve bedrijfscijfers. De AEX-index steeg 0,8% op 309,20 punten, de Midkap won 0,7% op 522,29 punten en de Smallcap eindigde 0,5% lager op 415,57 punten.

 

Op zaterdag werd bekend dat de begrotingsonderhandelingen tussen regeringsfracties VVD en CDA en gedoogpartner PVV stukgelopen zijn, nadat de laatste er de brui aan gaf.

 

"We zullen naar verwachting 2 punten lager openen", zegt Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij wijst hierbij enerzijds op de internationale beurzen, maar anderzijds verwacht hij dat de Nederlandse politieke ontwikkelingen het sentiment verder drukken.

 

"Men zei dat het niet veel voor de beurs zou betekenen, maar als straks de Nederlandse rente omhoog gaat, zal dat ook de aandelenmarkt drukken", aldus Koenders. Hij ziet het dichten van het gat in de overheidsbegroting naar mate de tijd voortschrijdt steeds moeilijker worden.

 

Koninklijke Philips Electronics publiceerde voorbeurs een flinke winststijging over het eerste kwartaal, maar blijft voorzichtig voor de rest van het jaar. De winst toekenbaar aan aandeelhouders kwam uit op EUR248 miljoen, tegen EUR137 miljoen een jaar eerder. De omzet liep op tot EUR5,61 miljard van EUR5,26 miljard.

 

Koenders stelt dat de cijfers "onverwacht goed" zijn. Hij wijst erop dat dit "een belangrijke week" wordt voor het kwartaalcijferseizoen. "180 van de S&P 500-bedrijven komen met cijfers." Maandag zal dat onder meer Texas Instuments zijn.

 

Wall Street sloot vrijdag verdeeld, waarbij de indexen gedurende de handelsdag nog alle drie in de plus stonden vanwege sterke kwartaalresultaten, maar de Nasdaq aan het slot in het rood kwam door een koerscorrectie van het aandeel Apple.

 

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 0,5% hoger op 13.029,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 0,1% tot 1.378,53 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 0,2% afstond tot 3.000,45 punten.

 

De Nikkei-225 daalt maandagmorgen 0,2% op 9542,17 punten.

 

De euro noteert lager ten opzichte van de dollar. Om 8.25 uur staat de eenheidsmunt op $1,3178 tegen $1,3209 om 17.50 uur vrijdag.

 

Op macro-economisch vlak zullen beleggers maandag om 9.30 uur aandacht hebben voor de bekendmaking van de Duitse inkoopmanagersindex voor de maand april. Er zijn geen verwachtingen beschikbaar.

 

Op dezelfde tijd maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers voor het producentenvertrouwen in de maand april bekend.

 

Later in de morgen komt ook Eurostat met statistieken over de overheidsfinancien van Europese landen.

 

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.