Amerikaanse obligaties ogen weer aantrekkelijk - aantrekkelijker dan aandelen - indicator staat op groen voor het eerst sinds crisis

Datum: 9-11-2018 09:45:32

(finanzen.nl/Business Insider) Voor het eerst sinds de financiële crisis staat het sein voor Amerikaanse obligaties weer op groen. Dat sein is de Sharpe-ratio. Een indicator die het rendement van een belegging afzet tegen het risiconiveau. De Amerikaanse obligaties zouden weer aantrekkelijk zijn, volgens JPMorgan. Aantrekkelijker dan aandelen.

John Bilton, hoofd van JPMorgan Asset Management is verantwoordelijk voor de wereldwijde multi-asset strategie van de vermogensbeheerder. De verschuiving in de Sharpe-ratio biedt portefeuillemanagers een unieke kans, denken de analisten van JPMorgan. De vermogensbeheerder beheert 1,7 biljoen dollar aan vermogen.

Normaal gesproken bieden aandelen meer rendement vergeleken met het gelopen risico dan obligaties. Dat is niet langer het geval voor de Amerikaanse markten, denkt JP Morgan’s Bilton die kantoor houdt in Londen.

"Het is misschien niet het geval hier in het Verenigd Koninkrijk, of zelfs in de eurozone, maar als we naar de VS kijken, zien we dat de Sharpe-ratio voor Amerikaanse Staatsobligaties - het rendement dat men verdient voor een risico-eenheid - nu boven die van Amerikaanse grote aandelen zit.

De Sharpe-ratio, ontwikkeld door de econoom William Sharpe in de jaren zestig, is ontworpen om beleggers te helpen bij het identificeren van activa met de beste naar risico gewogen rendementen. Het wordt over het algemeen gebruikt bij het bespreken van rendementen op de aandelenmarkt, maar kan ook worden gebruikt bij het bekijken van vastrentende markten.

Een omkering van de Sharpe-ratio ten gunste van obligaties is niet meer voorgekomen sinds de crash van 2007-2009, toen op de aandelenmarkt zwaar werd geraakt door de crisis, meldde Bilton. Beleggingsstrateeg John Bilton sprak over marktkansen samen met collega strateeg Karen Ward tijdens de jaarlijkse presentatie JPMorgan’s vooruitzichten voor de kapitaalmarkten deze week.

In Europa is situatie anders

Het fenomeen is alleen zichtbaar in de VS en is volgens JPMorgan terug te voeren op de verkrapping van de Amerikaanse centrale bank, de Fed. De Fed heeft de rente de afgelopen drie jaar zes keer verhoogd, terwijl de basisrente in het Verenigd Koninkrijk slechts 0,75% bedraagt en de belangrijkste rentevoet van de Europese Centrale Bank onder nul ligt.

Hogere rentetarieven leiden tot lagere rendementen op de aandelenmarkten, dus het effect is duidelijk de VS. "Wij bevinden ons hier in Europa niet in die luxueuze wereld", zegt strateeg Karen Ward.

"De Amerikaanse markt biedt beleggers de mogelijkheid het risico in hun portefeuilles te verlagen, terwijl het rendement in feite gelijk blijft", aldus Ward.

"Omdat de VS zich enigszins heeft genormaliseerd in zijn cyclus - uiteraard met de verhoging van de rentevoeten door de Fed - is er in feite een aanzienlijk ex-ante rendementspotentieel van obligaties", aldus Bilton. "Beleggers staan voor een uitdaging: moeten we nadenken over het wegnemen van het risico van onze portefeuilles", aldus Bilton.

"Als we naar de Amerikaanse portefeuilles kijken, zijn de rendementen in feite iets hoger, wat op dit moment in de cyclus misschien vreemd lijkt, maar ze worden gedreven door obligaties, niet door aandelen", vervolgt hij. "Het rendement op wereldwijde obligaties begint zich te herstellen, geleid door de VS. Dat geeft ons als portefeuillemanagers keuzes.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.