AEX zwaar onder druk na marco data

Datum: 1-6-2012

De Europese beurzen gingen vrijdag verder omlaag. Beleggers waren terughoudend om na de zeer slechte beursmaand mei weer in de markt te stappen. Zwakke Europese macrocijfers en de vrees voor de toekomst van de euro zorgden voor een negatief beursklimaat. Ook werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport.

 

,,Het is een drama. De omzetten op de beurzen zijn laag. Door de aanhoudende onrust wil niemand met posities het weekeinde in. De economische activiteit in Europa staat onder druk en de rentes van de probleemlanden Spanje en Italië lopen weer op. De consument geeft geen geld uit en bedrijven investeren niet meer. Het is wachten tot de bui overdrijft", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

 

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,8 procent lager op 284,85 punten. De MidKap-index zakte 2,4 procent tot 484,34 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 1,5 en 2,5 procent. Londen hield het verlies beperkt tot 0,7 procent.

 

Schuldencrisis

Op macro-economisch vlak werd duidelijk dat de industrie in de kernlanden van de eurozone, Duitsland en Frankrijk, in mei niet langer bestand was tegen de schuldencrisis. De activiteit in de sector daalde in mei in het hoogste tempo in ongeveer 3 jaar.

Daarnaast waarschuwde de Spaanse minister van Financiën dat het voortbestaan van de euro afhankelijk is van de ontwikkelingen in Spanje en Italië in de komende weken. Ook ontkende de minister dat Spanje met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderhandelt over een lening. Berichten over een noodlening van het IMF zorgden donderdagavond voor een opleving op Wall Street.

 

TomTom

In de AEX werden de dalers aangevoerd door navigatiebedrijf TomTom met een min van 6,3 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 5,3 procent.

KPN was de enige stijger met een plusje van 0,3 procent. Het telecomconcern onderzoekt de verkoop van het Duitse onderdeel E-Plus om meer waarde te creëren voor aandeelhouders. Hiermee wil het bedrijf zijn aandeelhouders overtuigen om niet in te gaan op het bod van het Mexicaanse América Móvil op een deel van het bedrijf.

 

KPN

De NOS meldde dat KPN al vergevorderde gesprekken zou voeren met het Spaanse Telefónica over de verkoop van E-Plus. KPN wilde hier geen commentaar op geven. Telefónica ontkende plannen te hebben om een bod uit te brengen op E-Plus of KPN in zijn geheel.

De euro was 1,2319 dollar waard, tegen 1,2351 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,3 procent tot 84,55 dollar per vat en Brentolie zakte ruim 2 procent tot 99,79 dollar per vat.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.