AEX richting licht hogere opening

Datum: 16-8-2017

De AEX lag woensdag op koers voor een licht hogere opening. Circa een half uur voor de openingsbel noteerde de future op de AEX rond 0,2 procent hoger.

Dinsdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,3 procent in de plus, op een slotkoers van 522,67 punten,

Marktanalist Ron van der Does van IG verwacht een vlakke tot licht hogere opening. "Het lijkt een rustige handelsdag te worden, waar de markt zich opmaakt voor de notulen van de laatste centrale bankvergaderingen. Vanavond publiceert de Fed de notulen en morgen volgt de ECB", aldus de marktvorser die er verder op wees dat de spanningen rond Noord-Korea naar de achtergrond lijken verdwenen.

Wall Street sloot dinsdag vrijwel onveranderd en woensdag lijkt de Amerikaanse beurs ook dicht bij huis te blijven tot aan de publicatie van de notulen van de Federal Reserve.

Het sentiment in Azië was vanochtend verdeeld. Ook daar leken beleggers een adempauze te nemen na het recente sterke herstel.

Op macro-economisch vlak kunnen de markten woensdag tijdens de Europese handel aan de slag met groeicijfers uit een aantal landen in de eurozone, waaronder Nederland, en groeidata voor de muntunie als geheel. Verder staan Britse werkloosheidscijfers op de rol en cijfers over de Amerikaanse woningmarkt.

Voor de olieprijs zal het voorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration van belang zijn. Dinsdagavond laat toonde het rapport van brancheorganisatie API al een daling van 9 miljoen vaten. De olieprijs steeg vanochtend circa een half procent.

De euro noteerde vanochtend op 1,1745 dollar, tegen 1,1739 bij het slot op Wall Street op dinsdag. De Europese munt zakte dinsdag gedurende de dag even door de grens van 1,17 dollar omdat Duitse groeicijfers iets onder verwachting waren en Amerikaanse economische data, waaronder die voor de detailhandel, juist sterk.

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel meldde vanochtend een akkoord te hebben bereikt met zijn activistische aandeelhouder Elliot Advisors om de relatie tussen de twee partijen te normaliseren. Onderdeel van het akkoord is dat Elliott de strategie van AkzoNobel om de tak Specialty Chemicals af te splitsen, zal ondersteunen.

Heijmans zag het onderliggende operationele resultaat in de eerste zes maanden van 2017 verbeteren van 7 miljoen euro negatief naar 3 miljoen euro positief en het nettoresultaat naar 20 miljoen euro positief, tegen een verlies van 12 miljoen euro in dezelfde periode in 2016. De omzet daalde van 705 miljoen naar 646 miljoen euro, door een selectief aannamebeleid bij Utiliteit, aldus het bouwbedrijf, dat verder de nettoschuld zag afnemen en zijn kredietfaciliteit inperkte. Heijmans gaf verder aan de tweede jaarhelft met vertrouwen tegemoet te zien.

ICT Group boekte in de eerste zes maanden van het jaar een 20 hogere omzet en nettowinst, van respectievelijk 50,7 miljoen en 2,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) verbeterde met 28 procent tot 5,3 miljoen euro. Het concern gaf aan in de tweede jaarhelft een verdere verbetering van de omzet en EBITDA te voorzien.

Kendrion behaalde in het tweede kwartaal van 2017 een 3 procent hogere omzet van ruim 117 miljoen euro. De winst steeg met 29 procent naar 13,7 miljoen euro. Het concern sprak van een goede eerste jaarhelft en gaat nog steeds uit van een outlook waarbij de omzet na 2018 met 5 procent moet groeien op jaarbasis en de EBITDA marge op 10 procent moet uitkomen. Die marge lag in het afgelopen tweede kwartaal op 9 procent.

Het Oostenrijkse vastgoedfonds Atrium, dat aan het Damrak een notering heeft, kwam voorbeurs met halfjaarcijfers. In de periode stegen de huurinkomsten met bijna 7 procent op vergelijkbare basis, dankzij een sterke groei van de opbrengsten in Rusland. De totale huurinkomsten van 95,5 miljoen euro waren op jaarbasis evenwel vrijwel stabiel, net als de winst na belasting. Het kwartaaldividend van 6,75 euro werd gehandhaafd.

Tie Kinetix zag de omzet in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar op kwartaalbasis afnemen van 4,9 miljoen naar 4,6 miljoen euro. De orderintake verbeterde wel in de periode, van 3,3 miljoen naar circa 3,8 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent lager op een slotstand van 2.464,61 punten, de Dow Jones index eindigde vrijwel vlak op 21.998,99 punten en de Nasdaq verloor 0,1 procent op 6.333,01 punten.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.