ABN, KPN en Philips bovenaan AEX

Datum: 29-9-2017 13:48:36

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers zetten het goede gevoel van de positieve beursmaand september op de laatste handelsdag van de maand door.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde kort na de opening op Wall Street 0,4 procent hoger op 535,57 punten en is daarmee minder dan 1 punt verwijderd van het slotrecord van dit jaar. De MidKap klom 0,7 procent tot 823,00 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen 0,1 tot 0,7 procent.

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam waren ABN AMRO, KPN en Philips de grootste stijgers met winsten van 1,5 tot 1,8 procent. Telecombedrijf Altice sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

ArcelorMittal

ArcelorMittal steeg 1,2 procent. De staalfabrikant investeert de komende drie jaar 1 miljard dollar in Mexico en wil voor maximaal 1,25 miljard dollar aan schuldpapier terugkopen.

In de MidKap daalde TomTom 1,7 procent. De navigatiespecialist schrapt 136 banen bij de divisie Consumer Sports, waarvan 57 in Nederland. Het bedrijf blijft de strategische opties voor de sportactiviteiten onderzoeken. Koploper bij de middelgrote bedrijven was groothandelsbedrijf Sligro. Dat profiteerde met een winst van 3,1 procent van een adviesverhoging door NIBC.

AMG pakt er bijna 10 procent bij

Bij de kleinere bedrijven blonk AMG uit met een winst van 9,5 procent. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat de metalenspecialist weer kan beschikken over de volledige productiecapaciteit voor tantalum. Die werd eerder dit jaar verstoord door een brand in een Braziliaanse mijn.

In Frankfurt herstelde Volkswagen volledig van zijn openingsverlies van zo'n 2 procent. Het aandeel stond in de middaghandel vlak. De autobouwer zet nog eens 2,5 miljard euro opzij om de kosten te dekken voor de terugroep van sjoemeldiesels. De totale kosten van het dieselschandaal lopen daarmee voor VW op tot meer dan 25 miljard euro.

In Helsinki ging de Finse appbouwer Rovio naar de beurs. Het aandeel van de maker van het populaire smartphonespelletje Angry Birds werd tegen een prijs van 11,50 euro geïntroduceerd en steeg aanvankelijk tot 12,34 euro, maar zakte later terug tot 11,55 euro. De beurswaarde van Rovio bedraagt ruim 900 miljoen euro.

De euro was 1,1821 dollar waard, tegen 1,1785 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 51,49 dollar. De Brentprijs steeg 0,2 procent tot 57,52 dollar per vat.

Meld u vandaag nog aan!

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.