Vopak oppakken

Datum: 2017-08-23

De markten zijn redelijk in beweging met lage volumes. De vakantieperiode is langzaam maar zeker voorbij en de komende weken zullen de volumes op normale niveaus gaan terugkeren. De afgelopen maanden tikte de VIX-index steeds diepere lows aan en was de volatiliteit dus zeer, zeer laag. Nu zien we de index weer wat oplopen en geeft dat voor de langere termijn zelfs wat instapkansen. 

Houd altijd wel even in de gaten, als u wat in de VIX-index doet, dat dat een behoorlijk risicovolle onderneming is en het met enorme spikes op en neer kan vliegen. Toch is het blijkbaar een hot item en krijgen wij daar iedere week wel vragen over. Mijn voorkeur zou uit gaan om bij een flinke spike omhoog een shortpositie in te nemen op de VIX. In de hedendaagse markten zie je even een paar weken wat tumult in de markt en schiet de VIX omhoog, om vervolgens weer voor een langere periode terug te vallen.

Trump

De schermutselingen tussen Noord Korea en de VS zorgden de afgelopen weken voor wat beweging en het lijkt erop dat de daadkracht van Trump wat aan het afnemen is. Hierdoor zijn beleggers het vertrouwen een klein beetje aan het verliezen in de eerder aangekondigde plannen, waaronder de belastingen. 

In Jackson Hole Wyoming vindt een jaarlijks seminar plaats waar alle belangrijke centrale bankiers van over de hele wereld aanwezig zijn. Er wordt dan ook met spanning uitgekeken naar de toespraken van zowel Yellen als Draghi die vrijdag op de agenda staan. De markt verwacht uiteraard een aantal hints over het te voeren rentebeleid in de VS, maar ook of Draghi nog eventueel maatregelen zal nemen voor de steeds duurder wordende euro.

Euro

De euro bewoog twee jaar lang tussen globaal 1,05 aan de onderkant en de 1,15 aan de bovenkant. De uitlatingen van Trump en zijn onduidelijkheden rondom zijn beleid hebben ertoe geleid dat er veel vraag is naar euro’s. Tel daarbij op dat de koers/winstverhoudingen van Europese aandelen een stuk beter is dan in de VS en dat zorgt ervoor dat de euro massaal wordt aangekocht de afgelopen maanden. 

We zien de euro uit de tradingrange 1,05 – 1,15 breken, maar zien wel een gapje in de grafiek. Ons idee is dan ook dat we op de korte termijn dat gapje richting het uitbraakpunt op 1,15 nog een keer mogen testen en dat we daarna op weg kunnen richting de 1,23.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is vrijwel neutraal. Ik heb meerdere keren in mijn columns aangegeven dat in de maanden augustus en september er wat druk op de handel verwacht mag worden en de oude beurswijsheid, ‘Sell in May but Remember to come back in September’, lijkt dit jaar te kloppen. Immers, op 9 mei bereikte de AEX een hoogste stand op 538 en we noteren nu rond de 522 punten. 

Toch blijft mijn strategie nog steeds dezelfde en dat is buy on the dips. De AEX heeft voor de daghandelaren onder ons steun op 518, 515, 512 en 508 punten en weerstand is er op 523, 528 en 532 punten. Pas als de AEX weer boven de 538 komt, zal de uptrend gaan versnellen naar mijn koersdoel van 563 punten.

Vopak

De lage olieprijs zorgt ervoor dat Air France-KLM dit jaar al meer dan 140% is gestegen, maar zorgt er ook voor dat fondsen zoals Shell, SBM Offshore en Fugro onder druk staan. Vopak slaat olie op en hoe meer beweging er is op de oliemarkt, hoe lucratiever het is om olie voor een langere periode op te slaan. 

De vraag naar olie is nog steeds verder aan het aantrekken en de OPEC dringt nog steeds aan om de productie op de huidige niveaus te handhaven, of wellicht zelfs te beperken. Als we kijken naar de bezettingsgraad bij Vopak, dan is dat momenteel zo’n 90%. De afgelopen periode waren de tanks van Vopak zo’n 0,3% minder gevuld. Ook heeft het fonds natuurlijk last van de euro die een stuk duurder is geworden. 

Het fonds is de afgelopen periode dan ook stevig teruggevallen. Voor de cijfers noteerden we nog rond de 41,50 euro en inmiddels noteren we op 37,40 euro. Technisch gezien hebben we nu steun op 36 euro, een oude bodem uit februari 2016 en hieronder is er ruimte naar 34,00 euro, een bodem van september 2015. Wij verwachten dat de vraag naar olie verder zal aantrekken en dat de olieprijs uiteindelijk de komende maanden toch weer omhoog zal draaien. De huidige dip in Vopak is in mijn ogen dan ook een koopkans voor de langere termijn. Ik verwacht dat de oude top van begin dit jaar op 45 euro weer haalbaar moet zijn de komende 12 maanden.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.