Volatiliteit geeft kansen

Datum: 2017-07-05

Volatiliteit geeft kansen

De afgelopen periode ontbrak het aan beweeglijkheid op de financiële markten en het lijkt erop dat de relatieve rustige periode nu achter ons ligt, ondanks het feit dat we nu richting de vakanties gaan.

Qua bedrijfsnieuws is het redelijk rustig, maar we zien wel veel geruchten voorbij komen rondom fusies en overnames. Unilever, Akzo, Corbion, Gemalto, PostNL en Galapagos zijn zomaar een aantal fondsen die de afgelopen periode aan overnames werden gelinkt. De lage rentestanden zorgen ervoor dat bedrijven die veel geld in kas hebben, op zoek zijn naar kwalitatief goede overnames. Philips heeft ook een mooie oorlogskas en heeft recent drie overnames aangekondigd in de healthcare sector en wij verwachten dat het daar niet bij zal blijven. Het fonds is keurig op weg naar mijn koersdoel van 34 euro.

Gebrek aan kracht

Het technische plaatje van de AEX ligt er redelijk bij. Het gapje tussen 518 en 510 is inmiddels geheel opgevuld de afgelopen week en de markten hebben wel moeite om te herstellen. Vanaf 507 zijn we nu even hersteld richting de 513 punten, maar wat mij opvalt, is dat aan het einde van de handelsdag de index steeds weer een stukje terug valt en dat is geen teken van kracht.

Uiteraard zien we al veel berichten voorbij komen dat het Trump-effect is uitgewerkt en dat we ons moeten opmaken voor een forse daling. Deze mening deel ik niet. Wat we wel in de gaten moeten houden, is hoe lang de steunmaatregelen van de ECB nog zullen aanhouden. De markten reageren behoorlijk heftig op uitlatingen van Draghi en ik verwacht overigens niet dat, gezien de stand van de huidige economieën in Europa, de steunmaatregelen teruggedraaid zullen worden. De daghandelaren onder ons kijken naar de steun op 508, 505, 503 en 498 punten en weerstand zien we op 512, 515 en 518 punten.


Flow Traders

De lage volatiliteit zorgt er natuurlijk voor dat een fonds als Flow Traders geraakt wordt in haar volume. Immers, Flow Traders verdient geld door constant te handelen in de spread van de producten zoals indextrackers. Hoe meer volatiliteit, hoe hoger het volume en hoe hoger de spreads. Het gat tussen bieden en laten, daar moet Flow Traders het van hebben en hoe groter die is, hoe meer winst men kan behalen. Het eerste kwartaal was tegenvallend en de koers ging fors omlaag. Afgelopen week kwam ING met een neerwaartse bijstelling van de winstverwachting. Ook het koersdoel werd verlaagd van 33 naar 25 euro.


Voorbij met de rust

Als we kijken naar de onderstaande VIX-grafiek, zien we dat de volatiliteit de afgelopen jaren niet zo laag was als nu. Toch verwacht ik dat de relatieve rust op de financiële markten binnenkort voorbij is. Bedrijven zoals Flow Traders, maar ook bijvoorbeeld BinckBank zullen hiervan kunnen profiteren. Bijvoorbeeld als de volatiliteit en de omzetten toenemen. Maar ook voor u als particuliere belegger zorgt meer beweeglijkheid voor meer kansen.

Het bedrijf wil liquiditeit in valuta gaan verschaffen. Tevens wil men uitbreiden in Hongkong en deze twee zaken vind ik erg positief. Immers, de valutamarkt is wel volop in beweging en geeft mooie kansen voor Flow Traders. Ik ben dan ook van mening dat het aandeel wellicht op korte termijn nog iets verder mag terugvallen, maar dat de huidige dip mag aangewend worden om posities op te pikken en ik heb een koersdoel van 33 euro.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.