Uitzendsector weer in trek

Datum: 2017-09-06

De geopolitieke spanningen blijven de financiële markten domineren. De meest recente ontploffing van de waterstofbom door Noord Korea zorgde ervoor dat de verhoudingen sinds de afgelopen 60 jaar nog nooit zo slecht zijn geweest. Het haantjesgedrag tussen Trump en Kim Jung Un zorgt er nu ook voor dat andere landen er zich mee gaan bemoeien. 

China en Rusland zijn naast de VS natuurlijk de belangrijkste spelers. Zuid Korea krijgt toestemming om zijn wapen arsenaal flink uit te breiden en de afgelopen weken zien we dat de markten steeds negatief reageren op de dag dat er een test plaatsvindt, maar dat er een aantal dagen alweer opgelucht adem wordt gehaald en we weer herstellen. Historisch gezien zitten we met de maand september in één van de minste maanden qua rendement op de beurs. De afgelopen dertig jaar gaf een gemiddelde aan dat september de maand was waarin we het meeste terugvielen.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is de afgelopen weken niet echt veranderd. We hebben steun op de daggrafiek op 515, 512, 508 en 505 punten. Daaronder op 498 punten. Weerstand is er op 518, 523, 525, 528 en 532 punten. Pas als de AEX weer boven de 538 punten komt, de oude top van eerder dit jaar, zal de opwaartse trend verder gaan versnellen en komt mijn koersdoel van 563 punten in het vizier.

Tot die tijd is voorzichtigheid geboden en verwacht ik dat we in de maand september nog wel de nodige turbulentie mogen verwachten. We hebben natuurlijk de geopolitieke spanningen rondom Noord-Korea, maar in aanloop naar de Duitse verkiezingen kunnen we ook nog wel de nodige beweging verwachten. Voor de langere termijn blijf ik echter positief en is de strategie buy on the dips.

Euro/dollar

De afgelopen twee jaar zagen we de euro bewegen tussen globaal 1,05 en 1,15 dollar. Trump kan zijn beloftes nog niet helemaal waarmaken, zoals belastingmaatregelen, het terugdraaien van Obamacare, de muur rondom Mexico en flinke investeringen in de infrastructuur. De ene rel volgt de andere rel op en beleggers hebben op dit moment meer vertrouwen in de euro dan in de dollar en we zien een flinke spike omhoog richting de 1,20. 

Technisch gezien hebben we nu een gap tussen 1,15 en 1,17 in de grafiek. In negen van de tien gevallen wordt zo’n gapje opgevuld en mogen we er dus vanuit gaan dat de euro eerst wat gaat terugvallen, voordat we op weg gaan naar de 1,23. Veel zal uiteraard ook afhangen van wat de ECB met de opkoopprogramma’s zal doen in 2018. Voor het einde van het jaar zal de ECB daar uiteraard uitsluitsel over moeten gaan geven. De targets die de ECB heeft gesteld, worden met het huidige opkoopprogramma medio maart 2018 gehaald. Houd daarom donderdag om 14.30 uur de toespraak van Mario Draghi in de gaten.

Uitzendsector: Brunel en Randstad

De uitzendsector heeft de afgelopen periode de nodige klappen opgelopen. De koers van Brunel is van globaal 16 teruggevallen naar nipt onder de 11 euro en mag in mijn ogen nu gaan opveren. Brunel doet veel aan detachering in de olie- en gassector en daar gaat het uiteraard, zoals bekend, nog moeizaam. Voor de langere termijn ben ik echter zeer positief en zie Brunel als een overnamekandidaat met een koersdoel op de eerder genoemde 16 euro. 

Randstad heeft monsterboard overgenomen. Het idee daarachter is natuurlijk om online ook een flinke stap vooruit te zetten. Toch zien we juist daar dat de kosten behoorlijk hoog zijn en de revenu’s tegenvallend zijn. De plannen die Google heeft gelanceerd met Google Jobs in mei van dit jaar vormen natuurlijk een bedreiging voor een speler zoals Randstad. Google for Jobs is alleen gelanceerd in Amerika en daar haalt Randstad ongeveer 20% van de omzet vandaan. Dat zorgde voor een schrikreactie. Niet alleen bij Randstad, maar ook andere branchegenoten zoals Adecco.

Aan het begin van het jaar noteerden we nog op 58,40 euro en inmiddels noteren we rond de 49,75 euro. Ons computergestuurde handelsmodel heeft nu een koopsignaal gegeven met een bijbehorend koersdoel op 58 euro. We zien dat in de eurozone het gemiddelde aantal uren van een uitzendkracht flink aan het stijgen is. We zien de vraag naar uitzendkrachten toenemen en ook het technische plaatje ligt er prima bij. Wij verwachten dan ook nog steeds dat de uitzendsector na de dip van de afgelopen maanden nu kansrijk is voor een mooi herstel.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.