Sell the rally, of buy the dips?

Datum: 2018-02-14

De financiële markten lijken wat tot rust te komen, na de sell off van afgelopen week. Waar de beleggers in januari nog zeer enthousiast aan het nieuwe jaar begonnen en de AEX vanaf 545 opliep naar 572, zijn we in de maand februari fors onderuit gegaan. We hebben in de eerste zes weken van 2018 al meer volatiliteit gezien dan in heel 2017 en dat belooft wat voor de komende maanden. 

Toch zien we regelmatig in de maand februari de nodige beweging. In 2016 begonnen we de eerste week van februari op 433, om vervolgens een week later op 378 te staan. In 2014 vielen we in februari terug van 408 naar 379 punten. In 2013 vielen we terug van 358 naar 332 punten. In 2011 vielen we in februari terug van 373 terug naar 343 punten. 

 

De laatste grote daling van meer dan 10% vond plaats in december 2015 met een AEX op 473 en eindigde op 12 februari 2016 op 378 punten. Bijna 100 punten ervan af. Kortom, de maand februari roert zich regelmatig en de grote vraag is nu, is het gedaan met de stijging op de financiële markten, of is dit een tijdelijke correctie in de uptrend?

Rente

Een van de grootste gevaren voor de financiële markten is een sterk oplopende rente. De rente heeft invloed op vele factoren van beleggen en om het even simpel te houden, moet u zich de volgende vraag stellen: Wilt u het risico lopen met aandelen in bezit voor een rendement van gemiddeld 8% op jaarbasis? Of, stel dat de rente op 5% zou staan, kiest u dan voor sparen? 

Ik denk persoonlijk dat het omslagpunt zo rond de 5% zal liggen voor veel mensen. Hogere rentes betekenen ook dat de huizenprijzen onder druk komen te staan. Immers, een huis kopen wordt dan een heel stuk duurder. Bedrijven zullen minder kapitaal kunnen krijgen en kapitaal zal ook een stuk duurder zijn. Dus, minder kans op uitbreiding en overnames. In de VS werd er tijdens de crisis in 2008 resoluut ingegrepen en de rente razendsnel verlaagd en daar plukken ze op Wall Street de afgelopen jaren de vruchten van, met all time high op all time high

ECB

De ECB stond er in eerste instantie heel anders in. Immers, de doelstelling van de ECB is het handhaven van de prijsstabiliteit binnen de eurozone en daarmee het bewaken van de koopkracht en het beheersen van de inflatie. Dat is heel wat anders dan de markten stimuleren, wat men in latere instantie wel heeft gedaan met het opkoopprogramma.

De ECB koopt sinds 1 januari voor 30 miljard aan obligaties op en dit programma duurt tot en met september. De verwachting is dat dit programma dan verder wordt afgebouwd. Veel zal uiteraard afhangen van hoe de financiële markten de komende maanden blijven bewegen.

Als ik kijk naar de Bundfuture, zie ik wel dat we langere termijn steunlijnen rond de 158.00 aan het testen zijn. Als de Bundfuture hier structureel onder blijft, zullen we terugvallen naar 155.00 en dat zou nadelig zijn voor de financiële markten. Immers, dalende Bundfutures betekenen hogere rentes.

AEX

Na het behalen van de 563 punten, wat mijn koersdoel was al een jaar terug, heb ik het koersdoel verhoogd naar 609 punten. Echter, de huidige dip zorgt er natuurlijk voor dat er momenteel veel onzekerheid is. Moeten we ons de vraag stellen, is de strategie kopen op dips, of is de strategie puts kopen op oplevingen? Een bull markt heeft een belangrijk kenmerk van wekenlang achtereen langzaam stijgen, een aantal felle dalingsdagen en dan vervolgens weer verder omhoog. 

Een bearmarkt komt in gang als een index meer dan 20% vanaf de top is gedaald en de strategie is dan dat je wekenlang terugvalt. Even een paar felle hersteldagen, om vervolgens weer terug te zakken. De recente top stond op 573, als we daar 20% vanaf halen, komen we uit op 458 punten en daar zou de bear market officieel starten. 

Bullmarkt tussen de 9 en 11 jaar

De geschiedenis leert ons ook dat een gemiddelde bullmarkt tussen de 9 en 11 jaar duurt. Op 13 maart 2009 bereikte de AEX een low op 194 punten. Op 23 september 2011 stond er een low op 256 punten. Als we het gemiddelde nemen uit de geschiedenis, zouden we minimaal tot en met 2019 nog omhoog kunnen. Voor de daghandelaren onder ons, zoomen we uiteraard even in op de daggrafiek en dan zien we dat de AEX steun heeft in de zone 523-518. 

Hieronder is er steun op 512 en 505, waarbij de 505 een cruciaal steunniveau is. Onder de 505 is het volgende koersdoel pas de 478 punten. Weerstand zien we op 528, 532 en 537 en daar moeten we weer alert zijn, want daar staat momenteel een lagere top in de grafieken. De conclusie van dit verhaal is, dat als ik alle feiten bij elkaar optel, ik positief blijf, maar een belangrijk kantelpunt in de markt op AEX 505 zie. Tot die tijd is de strategie buy on the dips.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.