Buy the dips PostNL

Datum: 2018-03-08

De financiële markten laten behoorlijke bewegingen zien en de volatiliteit is sinds februari fors toegenomen. Waar we in 2017 nog gestaag omhoog liepen en er geen vuiltje aan de lucht was, zien we de zorgen op de financiële markten de afgelopen weken flink toenemen.

De nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell trok behoorlijk van leer en gaf een aantal hints dat er wellicht meer renteverhogingen aan kunnen komen dan verwacht. Hogere rentes waren begin februari ook de trigger voor de flinke sell off. De AEX-index viel terug van 572 naar 516 punten en stond maandag bij de opening even op 517 punten.

Kortom, is dit een dubbele bodem of kunnen we de komende weken meer druk verwachten? Dit is de grote vraag die momenteel onder beleggers speelt.

AEX

Als we inzoomen op de AEX-grafieken, is er per saldo niet veel aan de hand, zolang we boven het cruciale punt van de 505 punten blijven.

 

In de weekgrafiek ziet u de uptrend die ingetekend is door de twee lijnen die van links naar rechts omhoog lopen. Daarin zien we inderdaad dat er rond de 517-518 wat steun is.

In de daggrafiek zien we dat het eerste gapje richting de 542 punten voor een groot gedeelte gevuld is. Daarboven zou er nog ruimte zijn naar de 550 punten.

Het is dus van belang dat we de komende periode verder gaan aantrekken. Belangrijk steunpunt is, zoals eerder aangehaald, de 505 punten. Komen we daaronder, dan gaan de luiken open en staan we in no time op 480 punten, is mijn visie.

Weerstand is er op 538, 542, 548 en 553 punten. Als we boven de oude top op 573 kunnen komen, zal de markt opwaarts gaan versnellen en komt mijn koersdoel van 609 punten in het vizier.

PostNL

In 2016 was PostNL in een hevige overnamestrijd verwikkeld met het Belgische BPost. De Belgen brachten een bod uit, deels in aandelen, van 5,10 euro. Zij werden echter drie à vier keer naar de deur verwezen door PostNL. Met name de Nederlandse staat stond zeer afwijzend tegen een fusie/overname.

Sindsdien is de koers van BPost verder aangetrokken en de koers van PostNL verder onderuit gegaan.

Recent heeft PostNL gewaarschuwd voor de winstgevendheid richting 2020. Men zegt dat de concurrentie in Nederland dusdanig hevig is, dat men hier structureel last van heeft en men gaat hernieuwd bezuinigen. Uiteraard wordt er direct bezuinigd in de tak waar de brieven en kaarten worden bezorgd.

Opmerkelijk is dat de omzet voor de pakjesbezorging fors doorgroeit. Kortom: meer omzet tegen lagere marges. Het bedrijf behaalde in 2017 een omzet van bijna 3,5 miljard euro en dat is 100 miljoen meer dan in 2016. 38% van deze opbrengst komt uit e-commerce en dat deel groeide met 5% van de totale omzet.

Hierin liggen wat mij betreft enorme kansen. Immers, online shopping is booming en zal de komende jaren verder en verder gaan groeien, is mijn visie. Ik verwacht dat het aantal pakketten veel harder gaat groeien dan de terugval van de traditionele postbezorging.

De huidige dip richting 3,15 euro is een mooi koopmoment en ik heb een koersdoel voor de korte termijn van 4,20 euro 

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.