Buy the dip or sell the rally?

Datum: 2018-12-14

Het sentiment is iets ongrijpbaars, maar momenteel hebben we duidelijk te maken met een vlam die weer even in de pan is geslagen. De koersen staan stevig onder druk. 

In mijn recente columns gaf ik aan dat we traditiegetrouw eind november, begin december altijd een dipje zien van 4 á 5%. Daarna start de eindejaarsrally. De afgelopen vijf jaar wist de AEX de maand december hoger af te sluiten dan dat we eraan begonnen. Dat betekent voor de AEX, die op 520 aan de maand december begonnen is, dat we nog een aardig ritje moeten maken in de laatste handelsdagen van het jaar.

Uptrend hapert

Sinds 2011 zien we de markten fors oplopen en er was maar 1 richting: omhoog. Beleggen leek redelijk simpel, maar deze uptrend begint te haperen. De laatste maanden zien we dat mooie ritten omhoog worden afgewisseld door forse koersdalingen. 

Ik zie 3 oorzaken voor deze omkeer: Het handelsconflict tussen de VS en China, onzekerheid over de Brexit en de snel oplopende Amerikaanse rente maakten de financiële markten nerveus. De VS en China geven elkaar 90 dagen om tot een goede oplossing te komen voor het handelsconflict, maar ondertussen wordt er in Canada, in opdracht van de VS, de Huawei-topvrouw Meng Wanzhou aangehouden. 

De Verenigde Staten hebben gevraagd om de uitlevering van Meng. De zaak-Meng heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen China, de VS en Canada. De rechtszaak tegen Meng gaat in februari verder en dan zijn ook de 90 dagen overleg voorbij. Kortom, de spanning blijft nog wel even.

AEX

Het technische plaatje van de AEX blijft onveranderd neutraal en is iets verbeterd nu de AEX weer boven de 503 staat. De markten willen verder omhoog, maar dan mag de AEX nu niet meer onder de 503 sluiten. De AEX heeft op de grafiek steun op 503, 498 en 494 punten. Weerstand vinden we terug op 508, 512 en uiteindelijk zijn we op weg naar mijn koersdoel van 573 punten. 

Als we ons vizier op de AEX-fondsen richten, hebben we als favoriet Aegon, die momenteel rond de 4,42 euro staat en op korte termijn zo’n 10% mag stijgen. ASML mag op weg naar 152 euro. Fugro heeft het natuurlijk enorm zwaar gehad, maar mag weer naar 12 euro. 

ING mag naar 14 euro. Philips mag naar 38 euro. Shell gaat in onze ogen profiteren van een aantrekkende olieprijs in 2019. Vele partijen zitten momenteel short in de oliefutures en zodra er enigszins herstel zichtbaar is, zullen oliegerelateerde fondsen hier direct op reageren. Het eerste koersdoel voor Shell is 30 euro en het tweede koersdoel de 33 euro.

KPN

KPN is binnen de AEX een duidelijke achterblijver. De laatste weken is het fonds vanaf de bodem, begin september op 2,18 euro al fors gestegen, we staan nu rond 2,63 euro. Andere fondsen laten de laatste jaren een veel betere performance zien en de telecomsector heeft het zwaar. 

Toch zien we een enorme overname- en fusiegolf in het verschiet en dat geeft flink wat fantasie. Hierop kunnen we gaan inspelen. KPN is druk bezig om combinatie-abonnementen uit te rollen met televisie, telecom en internet en dat slaat enorm aan. 

Momenteel zien we dus dat KPN weer in de lift zit en wij verwachten dat het fonds op korte termijn op weg is naar mijn koersdoel van 2,90 euro, de top van januari. Heeft u het aandeel nog niet in uw bezit, zou u hier ook op kunnen inspelen door middel van een langlopende call optie, of turbo op het fonds.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.