Buy on the dips met Ahold

Datum: 2017-06-23

De financiële markten zaten de afgelopen periode gevangen in een nauwe tradingrange en de relatieve stilte voor de storm is nu voorbij. Ik ga ervan uit dat de markten de komende periode fors meer beweging zullen laten zien en dat is in mijn ogen zeer positief. 

De ECB houdt de rente voorlopig nog laag, terwijl de Fed de rente in 2018 verder zal verhogen. Ik denk dan ook dat Europa the place to be is, als het gaat om aandelenbeleggingen. Aan het einde van het jaar zal de rente welicht nog één keer verhoogd worden, maar dit zit nu al in de koersen verwerkt, is mijn mening.

Ook wil men in de VS een start maken met het afbouwen van de enorme schuldenberg en dat is in mijn ogen een positief teken. Aan de andere kant moeten we ook niet te enthousiast worden, want we zien hier en daar nog steeds wel wat vraagtekens rondom de werkloosheid in de VS. Ook de huizenmarkt lijkt daar inmiddels over zijn hoogtepunt heen en deze twee zaken moeten we dus daar zeker in de gaten houden, want anders kon de Fed de rente in 2018 weleens niet gaan verhogen.

AEX

Zoals eerder in mijn columns aangehaald, zie ik in de daggrafiek nog steeds een gap tussen globaal 510 en 515 punten. Met de daling van afgelopen week is het gapje wel wat kleiner geworden, want het was 510 tot 519 punten. 

Voor de daghandelaren onder ons zie ik nu steun op 518, 515 en 510 punten en kunt u de oplevingen gebruiken naar de weerstand op 528 om wat puts te kopen. Ik kijk zelf steeds naar de puts juli 525 vanaf 5,00 euro. Gisteren stonden die even op 4,85 euro toen de AEX de 528 punten even aantikte. Voor de langere termijn ben en blijf ik positief en gebruik dips om posities op te bouwen.

Supermarktfondsen

Afgelopen week was een slechte voor de supermarktgerelateerde fondsen. Donderdag gaf het Amerikaanse supermarktconcern Kroger een winstwaarschuwing en vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat internetgigant Amazon de winkelketen Whole Foods wilde overnemen voor 14 miljard dollar. 

Amazon staat in het rijtje van Facebook en Google en stapt dus nu voor wellicht velen in iets nieuws, de supermarktwereld. Echter, wat velen niet weten, is dat Amazon Fresh al langere tijd bestaat en heel veel moeite heeft om voet aan de grond te krijgen. Men is online begonnen, maar het lijkt er dus op dat de supermarktwereld nog steeds traditioneel is en nog niet heel erg snel groeit met online verkoop.

De consument wil een groot deel van zijn boodschappen vers ontvangen. Een pakketje laten bezorgen met je fruit, groente en vlees is natuurlijk erg lastig. Producten die minder versgevoelig zijn, daar liggen wel nieuwe kansen en ook op de manier hoe wij in de rij onze boodschappen afrekenen, zal in de toekomst flink wat gaan veranderen, is de verwachting van experts. 

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize is in een korte tijd meer dan 15% gedaald. Het aandeel beweegt al geruime tijd rond de 20 euro en ik heb een koersdoel van 22 euro, de oude top uit september 2016. Op 2 december 2016 bereikten we even een low op 17,88 euro, om vervolgens weer sterk op te veren. Technisch gezien heeft Ahold Delhaize nu steun op 15,90 euro, een bodem van augustus 2015 en daaronder is er steun op 14,20 euro, een bodem uit januari 2015.

Dat Ahold zo stevig onderuit gaat, heeft er onder andere te maken dat Ahold twee derde van haar omzet uit de VS haalt. De nieuwe combinatie Ahold en Delhaize heeft in de VS maar liefst meer dan 2000 winkels, die goed zijn voor 31 miljard omzet. Als Amazon dan in die markt springt en ook bijvoorbeeld Lidl en Aldi de stap naar de VS hebben gezet en daar aan de weg gaan timmeren, verwacht men dat de omzet bij Ahold onder druk kan komen te staan.

Gelijk komen er natuurlijk geruchten in de markt dat Amazon ook in Europa aan de slag wil gaan en direct wordt Ahold Delhaize gezien als overnameprooi. Ahold Delhaize heeft een speciale beschermingsconstructie open staan en die loopt aan het einde van het jaar pas af, dus op korte termijn hoeven we daar nog niet bang voor te zijn. 

Wel zou volgens de geruchten de nieuwe combinatie Ahold Delhaize open staan voor de verkoop van een deel van haar activiteiten in de VS, omdat de synergievoordelen daar beperkt zijn. Het fonds noteert nu rond de 16 euro en ik verwacht dat we weer verder mogen gaan herstellen. Ik verwacht dat het aandeel op korte termijn een herstel mee kan maken en gebruik de dip om wat calls en turbo’s long op te pikken. Ik verwacht hogere koersen de komende twaalf maanden en zie deze dip als een koopmoment.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.