AEX naar 563 punten

Datum: 2017-06-29

De financiële markten komen meer en meer in beweging en zelfs de VIX-Index begint weer te stijgen. Wall Street stond gisteren ook onder druk en met name de technologiefondsen, genoteerd aan de Nasdaq, moesten het ontgelden. Na de forse stijging van de techwaarden vroegen beleggers zich hardop af of we niet te snel op de muziek vooruit zijn gelopen en zagen we winstnemingen. 

Zoals bekend wil Trump Obamacare vervangen. Echter, al een aantal keren heeft hij geprobeerd een meerderheid hiervoor te vinden, maar dat lijkt steeds maar niet te lukken. Dit zorgt ook voor wat onrust op de financiële markten en het heeft ertoe bijgedragen dat de euro stevig is opgelopen en inmiddels rond de 1,13 noteert. 

Goed nieuws Philips

Philips kwam vanochtend met goed nieuws en doet een mooie overname van 1,9 miljard euro in de healthcare-sector. Tevens gaat het bedrijf vanaf het derde kwartaal eigen aandelen inkopen voor 1,5 miljard euro en dat ondersteunt mijn visie dat het fonds op korte termijn op weg is naar 34 euro.

Tweede halfjaar

De AEX begon 2017 op 482 punten en wist op 9 mei een hoogste punt neer te zetten op 537.84 punten. Inmiddels staan we rond de 515 punten en kunnen we spreken van een prima eerste halfjaar.

Ook bij de fondsen individueel zien we veel positieve uitschieters en zien we met name de oliegerelateerde waarden duidelijk achterblijven. De olieprijs is de afgelopen weken behoorlijk onder druk komen te staan, ondanks het feit dat aan het begin van het jaar de productie werd beperkt door de OPEC en een aantal andere landen buiten het kartel. 

Het lijkt er echter op dat een aantal landen zich niet aan deze afspraak houdt en daardoor zakt de olieprijs verder terug. Toch verwacht ik dat de olieprijs richting eindejaar verder kan oplopen. Immers, de macrodata tonen aan dat de wereldwijde vraag naar olie blijft toenemen en dat vraag en aanbod steeds dichter bij elkaar komen momenteel en dat is positief voor de langere termijn. 

Fondsen die in mijn ogen het tweede halfjaar verder kunnen gaan aantrekken, zijn Aegon, Galapagos, Randstad, Shell, SBM Offshore, BAM, Fugro en PostNL.

AEX

De AEX stond op afgelopen vrijdag 21 april op 510 punten. Maandag 24 april schoot de index naar de 525 punten en dit was op het nieuws dat Macron de grootste kans maakte om de nieuwe Franse president te worden. In technisch jargon noemen we deze koerssprong een gap. Een gap is een stukje luchtledig tussen de slotkoers van de ene handelsdag en de openingskoers van de volgende handelsdag en wordt in vele gevallen weer opgevuld. 

In mijn columns van de afgelopen periode heb ik aangegeven dat de AEX terug zou kunnen richting de 510 á 512 punten. Het gapje is nu voor het grootste gedeelte gevuld en de strategie passen we dan nu ook aan naar buy on the dips. Zolang de AEX boven de 498 blijft, is dit mijn strategie de komende periode. Ik kijk zelf bijvoorbeeld voor een kortetermijnritje naar de calls juli 515 rond de 5,00 euro, of een AEX turbo long met een hefboom van rond de 5. Mijn koersdoel is en blijft AEX 563, de oude top uit 2007.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.