AEX geeft verkoopsignaal

Datum: 2018-01-30

De financiële markten zijn positief aan het nieuwe jaar begonnen. De index startte op 2 januari op 545 punten en wist op 23 januari een hoogste punt te bereiken op 572,81. De afgelopen dagen zien we dat de markten wat onder druk staan. Dit heeft een aantal oorzaken.

Stevig opgelopen euro

De euro is de afgelopen weken zeer stevig opgelopen en zet de concurrentiepositie in Europa onder druk. In de diverse Europese landen gaat het economisch behoorlijk goed en dat zien we terug in het vertrouwen in de euro.

Ondanks het feit dat in de VS de rente de afgelopen periode is verhoogd, zien we dat de dollar zwakker wordt. Normaal gesproken zou een hogere rente de dollar juist moeten laten aansterken.

 

 

De rente is de afgelopen dagen wereldwijd ook behoorlijk aan het aantrekken. De Bundfuture is bijvoorbeeld vanaf 161,20 teruggevallen naar 159,00 punten. De lagere Bundfuture houdt hogere rentes in. Dat is altijd een wisselwerking. Structureel hogere rentes lijken de komende jaren in het verschiet te liggen en dat kan het financiële landschap wel wat veranderen.

Verkoopsignaal AEX

De AEX heeft, na het bereiken van de top tegen de weerstand aan van 573, nu een verkoopsignaal gegeven op de daggrafiek. Mijn computergestuurde handelsmodel geeft nu een sell-signaal met een eerste steun op 563 en hieronder is er ruimte naar de 558 en 553 punten. Onder 553 is er ruimte naar 535.


Macrocijfers en bedrijfsresultaten

Deze week staat in het teken van macrocijfers, een rentebesluit en vele bedrijfsresultaten. ING, Shell, Unilever wegen binnen de AEX erg veel en kunnen de markt enorm laten bewegen. De afgelopen dagen zien we dat de bedrijfsresultaten wereldwijd meevallen en dat geeft steun aan de handel. Ondanks het feit dat de verwachtingen van de bedrijfsresultaten hooggespannen zijn, vind ik dit een positief signaal.

Op korte termijn moeten we dus alert zijn voor de vele bedrijfsresultaten en biedt een dip voor de langere termijn mooie koopkansen. Unilever is recent bijvoorbeeld behoorlijk van de toppen teruggekomen en mag de komende maanden weer op weg naar 51,20 euro. De hogere olieprijs zal ook bij Shell voor wind in de zeilen zorgen en mijn koersdoel is 32 euro. Voor ING is het van belang dat we boven de 16 euro blijven, want anders is het even gedaan met het koopsignaal.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.