AEX geeft sell-signaal!

Datum: 2018-04-04

Na een lang Paasweekeinde bleef de AEX gisteren dicht bij huis en werd er in Amsterdam redelijk positief begonnen aan de start van een nieuwe maand en een nieuw kwartaal. Op Tweede Paasdag was Wall Street wel geopend en ging stevig onderuit, nu de handelsoorlog met China verder dreigt te escaleren. 

Gisterenavond daarentegen leek de ergste kou alweer even uit de lucht en veerde Wall Street alweer net zo makkelijk omhoog. Kortom, we bewegen duidelijk tussen hoop en vrees. Nu het tweede kwartaal van start gegaan is, mogen we ons gaan opmaken voor de eerste kwartaalcijfers van 2018 en die gaan voor een hoop beweging zorgen, is onze visie. 

Hooggespannen

De verwachtingen zijn redelijk hooggespannen en wereldwijd is er nog al het een en ander gebeurd. Sinds begin februari zien we de turbulentie op de financiële markten fors toenemen en verwachten wij dat dat de komende maanden zo zal blijven. 

Belangrijke events die we moeten volgen zijn onder andere de rentebesluiten in de VS en het eventueel afbouwen van het opkoopprogramma van de ECB door Mario Draghi. Mededelingen hierover worden pas deze zomer verwacht, maar zijn wel een belangrijk punt van aandacht.

AEX

Het technische plaatje van de AEX laat de afgelopen weken een zijwaarts patroon zien tussen globaal 518 aan de onderkant en 528 aan de bovenkant. Net op het moment dat het erop lijkt dat we naar beneden uitbreken, veren we stevig op. Vice versa, boven de 528, zagen we gisteren nog de AEX een klein intraday koopsignaal geven, maar vandaag staan we alweer op 522 punten. 

De markten kunnen geen richting kiezen en met name de eventuele dreiging van een handelsoorlog met de Chinezen zou een forse impact op de AEX kunnen hebben. Het technische plaatje dat wij dagelijks scannen van de AEX, van intraday- tot maandgrafiek, geeft momenteel sell-signalen. Met name op de maandgrafiek is het sell-signaal redelijk uniek te noemen. 

Als u kijkt naar de maandgrafiek ziet u dat het laatste sell-signaal dateert van 2015. Op korte termijn mag er dus wellicht wat druk op de handel verwacht worden en dit wordt bevestigd als de AEX onder de 516 punten zou komen en zou sluiten. Dan krijgen we een bevestiging van het sell-signaal en zal de AEX redelijk snel terugzakken naar de 505 punten. Onder de 505 punten moeten we ons opmaken voor een ritje naar de 480 á 478 punten. Dit verwacht ik niet 1, 2, 3, maar met het huidige sell-signaal op de maandgrafiek sluit ik een koersval naar de 505 niet uit.

Ons computersysteem heeft alle AEX- en Midkap-fondsen geanalyseerd en ik zal even op een rijtje zetten welke fondsen er voor de korte termijn een sell-signaal geven. NN group zou op korte termijn terug mogen naar de bodem van september op 32,70 euro. ASML mag terug naar 148 euro. Aegon mag terug naar 5,15 euro. BESI mag terug naar 76 euro. 

Koopsignalen

Maar, we hebben ook op korte termijn koopsignalen, te weten op Ahold met een koersdoel op 22,20 en Unilever met een koersdoel van 52 euro. Deze signalen zijn allemaal op de daggrafiek gebaseerd en dus niet op de langere termijn. Het lijkt erop dat we de komende weken dus flink wat beweging mogen verwachten en op de korte termijn even naar de 505 onderweg zijn.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.