AEX breekt uit!

Datum: 2017-10-05

De financiële markten waren de afgelopen weken niet echt van hun plaats te krijgen en de volatiliteit daalde tot de laagste niveaus ooit. Heel voorzichtig kabbelt de markt toch omhoog met stijgingen tussen de 0,2 à 0,4% per dag.

Tien dagen 0,4% stijgen is uiteindelijk ook 4%, en zo zijn we afgelopen week boven de weerstand van 532 punten gekomen en kon de markt direct versnellen naar de oude jaartop op 538. Nu we deze ook hebben uitgenomen, is de weg vrij naar mijn koersdoel op 563 punten.

Euro/dollar

In de eurozone hebben de markten baat bij een goedkopere euro en de afgelopen twee weken is de euro globaal vanaf de 1,22 teruggevallen naar de 1,17. Dat is positief voor de exportpositie in de eurozone. Ook het feit dat Yellen tijdens de meest recente vergadering van de Fed heeft aangegeven dat de rente in de VS wellicht nog één keer omhoog kan dit jaar, geeft een boost aan de dollar. 

Op monetair vlak wordt oktober sowieso een belangrijke maand voor ons in Europa. De ECB koopt nu voor 60 miljard aan staatsobligaties op en dit programma stopt aan het einde van dit jaar. De grote vraag is nu, met welk plan gaat Draghi ons als beleggers verrassen tijdens de volgende ECB-meeting? Algemeen wordt aangenomen dat hij stapsgewijs het opkoopprogramma zal afbouwen en dat is voor de financiële markten gunstig.

Verbeterd plaatje AEX

Het technische plaatje van de AEX is door de recente stijging flink verbeterd. In mei bereikten we een hoogste stand op 537.84, om vervolgens terug te vallen in juni op 506 punten. Hierna zagen we een herstel naar 533 in augustus, maar in de eerste week van september stond er wederom de 505 op het scorebord. Toen zijn we heel voorzichtig gaan oplopen en sinds de AEX de afgelopen week boven de 532 kon komen, is de opwaartse trend aan het versnellen. Toch blijft de volatiliteit erg laag en zijn bijvoorbeeld de opties momenteel erg goedkoop. 

Aantal aandelen blijft achter

Een aantal aandelen blijft toch achter bij de stijging die we nu zien. Aegon mag op korte termijn naar 5,20 euro. KPN mag op weg naar 3,20 euro. Randstad mag op weg naar 54 euro en Shell op weg naar 28 euro.

Kijk ik binnen de Midkap, kan BAM nog niet echt herstellen na de flinke koersklap van twee weken terug, blijft Flow Traders het door de lage volatiliteit slecht doen en zou Fugro toch op korte termijn richting de 14 euro moeten.

PostNL blijft achter en TomTom moet op korte termijn naar de 9,80 euro. Persoonlijk zou ik winst nemen op ASML, rond de 146 euro momenteel. Galapagos op 87,50 euro, ook winst nemen. Dat geldt ook voor Unilever op 50,50 euro en Besi rond de 60 euro. Deze aandelen zou ik willen ruilen voor de eerdere genoemde achterblijvers.

De AEX heeft nu een flinke stijging achter de rug en in negen van de tien gevallen wordt het uitbraakpunt nog een keer hertest, dat ligt nu op de 538 punten. Dat zou in mijn ogen een ideaal punt zijn om weer wat calls, of turbo’s long op de AEX in te nemen. De maanden die nu komen, zijn statistisch gezien de betere voor de markten en zoals gezegd, technisch is er een uitbraak met een koersdoel op 563 punten.

Copyright © 2018 Beursfoon. Alle rechten voorbehouden.
Genoemde handelsmerken en merknamen zijn het eigendom van hun respectieve eigenaars. Het gebruik van deze website betekent acceptatie van de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid van Beursfoon.